€ 5

AANKEILEN! S7:A1 MOBILITEIT : SWITCH

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Keilepand

Keilestraat 9F

3029 BP Rotterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Beleid voor refunds

Beleid voor refunds

Neem contact op met de organisator om een restitutie aan te vragen.

Eventbrite-kosten zijn niet restitueerbaar.

Beschrijving van het evenement
De transitie van M4H in lezing, debat en dialoog, Inloop 19.00h, start avond 19.30-21.30, borrel na

Over dit evenement

De transitie van M4H in lezing, debat en dialoog, Inloop 19.00h, start avond 19.30-21.30, borrel na

Het overkoepelende thema van deze 7e reeks is ‘MOBILITEIT’.

In het komende najaar organiseren we vier dinsdagavonden met als thema MOBILITEIT. Tijdens de avonden onderzoeken we vanuit verschillende gezichtspunten wat Mobiliteit in M4H betekent en of er - als gevolg van de Corona-crisis- sprake kan zijn van een daadwerkelijk SWITCH hoe wij naar mobiliteit kijken en hoe we daar in nieuwe stadswijken mee om kunnen en willen gaan. Opzet van de avonden is steeds 3 tot 4 sprekers uit verschillende disciplines. Wij geloven dat een goede mix en diversiteit belangrijk is om tot een werkelijk gesprek en mogelijke nieuwe inzichten te komen.

Op de eerste avond van de reeks reflecteren we op wat de huidige tijd betekent voor mobiliteit, en die in M4H in het bijzonder. We zijn zeer blij dat Derk Loorbach (Professor Socio-economic Transitions aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en tevens directeur van Drift, Dutch Research Institute for Transitions) de keynote zal uitspreken. Is de tijd inderdaad rijp voor grootschalige transitie van auto naar andere modaliteiten? En zoja, wat is daarvoor nodig in een nieuw op te zetten woon-werkgebied als M4H? We staan stil bij wat er door de corona-crisis in beweging is gebracht en hoe we ervoor kunnen zorgen dat de crisis (in de woorden van Derk Loorbach) een transformatief moment wordt.

Na de keynote gaan we met de overige sprekers en het publiek (met inachtneming van maatregelen RIVM) in gesprek, onder leiding van Moderator Bart Cosijn. De eerste avond schuiven naast Derk Loorbach ook Alwin Bakker (The Future Mobility Network), Elene Walgenbach, raadslid (D66) gemeente Rotterdam / Voorzitter van de Commissie Energietransitie, Duurzaamheid, Economie en Mobiliteit en Rolf Harbers, RET (onder voorbehoud) aan. Ook zal Marloes Buitendijk-Campo (adviseur Mobiliteit gemeente Rotterdam) een korte toelichting geven op de Mobiliteitsstrategie van het M4H, die op dit moment in de maak is. Samen bespreken we wat de vragen zijn die nu spelen ivm het implementeren en accepteren van een nieuw Mobiliteitsbeleid en waar we op moeten inzetten in een nieuwe ontwikkeling als M4H.

Ivm de corona-maatregelen voorzien we een beperkt aantal zitplaatsen 'live' op de KeileTribune, en zorgen we door het faciliteren van een live-stream verbinding dat er een zo groot mogelijk publiek mee kan kijken en denken. Wil jij er bij zijn? Meld je dan zo snel mogelijk aan!

AANKEILEN! is een mix van lezing en debat waarin de grote maatschappelijke thema’s zoals energietransitie, klimaatadaptatie en circulariteit worden gekoppeld aan de lokale actualiteit van het M4H (Makers District) gebied in Rotterdam. M4H is een mixed-used havengebied in transitie, waarin in de komende 15 jaar tussen de 3500 en 5000 woningen gebouwd gaan worden. AANKEILEN! wordt georganiseerd door het KeileCollectief : een groep professionals die zich inzetten voor een betere leefwereld. AANKEILEN! wordt 3x per jaar georganiseerd, en bestaat per editie uit 4x een dinsdagavond, waarin in een mix van lezing en debat steeds een ander thema wordt ‘aangekeild’.

Avond 1: 8 september 2020: SWITCH

Op de eerste avond van de reeks reflecteren we op wat de huidige tijd betekent voor mobiliteit, en die in M4H in het bijzonder. Keynote spreker Derk Loorbach (Professor Socio-economic Transitions aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en tevens directeur van Drift, Dutch Research Institute for Transitions) neemt ons mee in zijn reflectie op de huidige tijd en legt uit hoe we ervoor kunnen zorgen dat de crisis een transformatief moment wordt. Onder leiding van moderator Bart Cosijn gaan we daarna in gesprek met o.a. Alwin Bakker (The Future Mobility Network) en Rolf Harbers, RET (onder voorbehoud).

Avond 2: 13 oktober 2020: SHARE

Op de tweede avond van de reeks gaan we in op de potentie van deelconcepten voor het gebied M4H. M4H is een havengebied in transitie naar een woon-werkgebied. Wat kan deelmobiliteit betekenen voor M4H, zeker als we ook kijken naar de logistiek van de vele maakbedrijven in het gebied. Vormt M4H met zijn gemengde karakter een uitgelezen kans voor deelsystemen en een nieuwe manier van gezamenlijk gebruik in dit gemengde gebied? Keynote spreker is dhr. prof. dr. Marco te Brömmelstroet (hoogleraar Urban Mobility Futures UvA.for Transitions). Hij zal ingaan op de vraag over of en hoe innovaties kunnen bijdragen aan de menselijke maat van onze steden, het functioneren van onze samenleving en de kwaliteit van onze openbare ruimte. Welke toekomsten worden (on)mogelijk gemaakt en welke effecten worden (niet) besproken? Onder leiding van moderator Bart Cosijn gaan we daarna in gesprek met o.a. Niki Sie (Juuve) een bevlogen jonge Rotterdamse ondernemer met expertise in deelconcepten.

Avond 3: 10 november 2020: HUB

Het programmabureau M4H werkt momenteel aan de mobiliteitsstrategie M4H. Hierin zijn HUBS een essentiële schakel in het goed functioneren van de wijk. Op de derde avond van de reeks onderzoeken we wat een HUB nu eigenlijk is en wat het specifiek in M4H kan zijn.

Nadere info over de sprekers volgt.

Avond 4: 8 december 2020: LEARN

Op deze vierde en laatste avond is het thema LEARN. In Rotterdam zijn momenteel vele experimenten op het gebied van mobiliteit, alsmede diverse mobiliteitsinitiatieven mede door de startups die vanuit het Rotterdam Mobility Lab in de regio actief zijn. Ook is M4H is een geliefde locatie van diverse onderwijsinstituten, Wat voor onderzoeksprogramma’s lopen er en wat zijn de onderzoeksvragen die hieraan gekoppeld zijn?

Nadere info over de sprekers volgt.

Het Keilecollectief bestaat uit bedrijven werkzaam in de architectuur en stedenbouw (o.a. studioADAMS, GROUP A, DE Urbanisten, HP architecten en NIEMAN De Raadgevende Ingenieurs), verschillende makers werkzaam in de interieurbranche (Woodwave, Sant interiors en Brandsing meubelmakers) en een aantal voedsel-gerelateerde bedrijven, waaronder Kaapse brouwers en Rechtstreex, een organisatie die zich inzet voor een alternatieve lokale voedselketen.

Wees welkom!

Programma

19:00 – 19.30     Inloop

19:30 – 19.40     Introductie: Moderator Bart Cosijn 

19:40 – 21:30     Keynote spreker en andere sprekers

21.30 –                Napraten aan de bar

Programmabureau M4H

Toegang voor deze editie is Euro 5,- , inclusief een drankje aan de bar. Het online bijwonen is gratis, wel wordt een vrijwillige bijdrage op prijs gesteld. AANKEILEN! wordt ondersteund door Programmabureau Makers District M4H I RDM. 

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Keilepand

Keilestraat 9F

3029 BP Rotterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Beleid voor refunds

Neem contact op met de organisator om een restitutie aan te vragen.

Eventbrite-kosten zijn niet restitueerbaar.

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen