€ 6 – € 8

Aardappeloproer: monument voor een dansenkater

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Willemsstraat 35-39

1016VD Amsterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Beleid voor refunds

Beleid voor refunds

Geen refunds

Beschrijving van het evenement

Beschrijving

Kee Spek heeft model gestaan voor het ontwerp van het monument ter herdenking van het Aardappeloproer (1917). Zij had een organiserende rol tijdens dit oproer, evenals andere vrouwen in de Noord-Jordaan. Het levensverhaal van Kee Spek - vertelt op locatie - maakt indringend duidelijk hoe tijdens de Eerste wereldoorlog in de verpauperde Jordaan werd geleefd van 'wind en lucht'.

Presentatie herdenkingsmonument van het Aardappeloproer dat in 1917 plaatsvond, tijdens de Eerste Wereldoorlog

Programma
13.00 uur: inloop & ontvangst met koffie of thee
13.30 uur: welkomstwoord, lied, inleiding en vertoning documentaire film 10 à 15 min
14.30-15.30 uur: wandeling onder begeleiding van gidsen
15.30-15.45 uur: (thee)pauze
15.45 uur: presentatie ontwerp herdenkingsmonument Kee Spek: dansenkater en aansluitend gesprek
16.15 uur: ook tijdens de borrel wordt de aandacht gevestigd op de vele (straat)liedjes, vrolijke en droeve meezingers, over het monster dat oorlog heet: over schaarste, OW-ers, kindersterfte en verzet.
18.00 uur: sluiting Vrouwen uit de Noord Jordaan, juli 1917

Onverzettelijke vrouwen
Veel vrouwen stonden er alleen voor tijdens de Eerste Wereldoorlog. Ook in Nederland waren de mannen gemobiliseerd. Niet alleen om de landsgrenzen te verdedigen, maar ook om voedselvoorraden te bewaken. Des te schaarser het voedsel werd des te meer kwamen vrouwen in opstand en des te meer militairen werden naar Amsterdam gestuurd. Amsterdam werd een belegerde stad, de militairen werden ingezet tegen de eigen bevolking. Er vielen ca 10 doden. Omdat de honger een agressieve sluipmoordenaar werd, stierven velen aan de gevolgen van ondervoeding, aan ziektes zoals tuberculoze en Spaanse Griep.

Film
Het waren onverzettelijke vrouwen die rond de vorige eeuwwisseling in de Noord-Jordaan leefden. Zij groeiden op in een vrijwel rechteloze tijd. De Leerplichtwet en Woningwet werden pas in 1901 ingevoerd. Zonder sociaal recht moest men zich door het leven slaan. Wilden deze vrouwen overleven, dan moesten zij werken. Velen hadden een winkel of een marktkraam.

Filmstill ca 1985:

Filmstill 1985. © Stichting Jordaanmuseum - Mieke Krijger

Riek Volkers-Van der Hoek (1897-1903) vertelt over de leefomstandigheden tijdens de Eerste Wereldoorlog, het leven van haar familie in een kelderwoning, de omstandigheden waaronder haar broertje overleed, en het verzet van vrouwen uit de buurt. Zij zingt ook een straatlied dat ca 1985 vele Jordanezen nog kenden.

De Wandeling
Na de film wandelen wij onder begeleiding van gidsen. Met de biografe Vib van Dalen langs de plekken waar Kee Spek (links op bovenstaande foto) woonde en waar gebeurtenissen plaatsvonden waar zij actief bij betrokken was. Peter de Vries, beheerder van het erfgoed van de Rijks Artillerieinrichting Hembrug, vertelt over de bloedige confrontatie van stakende Hembrugarbeiders, die merendeels in de Noord-Jordaan woonden, met militairen op het Haarlemmerplein.

Het ontwerp voor het monument
Stichting Jordaanmuseum (SJM) liet een schetsontwerp maken voor een monument ter herdenking van Het Aardappeloproer en laat dat uitwerken door ontwerpbureau Andrews : Degen. De totstandkoming van het monument en de achterliggende verhalen worden op 27 oktober gepresenteerd - de dag dat Amsterdam haar 743ste verjaardag viert - en tijdens Maand van de Geschiedenis dat dit jaar het thema ‘opstand’ heeft.

Het Jordaanmuseum
Ook met dit erfgoedproject wil het Jordaanmuseum een brug slaan tussen heden, verleden en toekomst van de wijk de Jordaan. Het Jordaanmuseum zet zich in voor projecten die het doel hebben het verleden zichtbaar en afleesbaar te maken. Dat is stellig nodig om de Jordaan weerbaarder te maken, een wijk die als gevolg van gentrification en de toeristenindustrie van karakter is veranderd.

Stichting Jordaanmuseum
Research &presentatie Mieke Krijger & Vib van Dalen & Henk Hemelaar
Schetsontwerp Jaap Elzas
Ontwerp Andrews: Degen
Gidsen Mieke Krijger en Vib van Dalen van het Jordaanmuseum & Peter de Vries. De Vries voorkwam dat het erfgoed van de Rijksartillerie Inrichting Hembrug werd vernietigd. Hij en oud collega's verzamelen objecten, documenten en foto's en verzorgen rondleidingen op het Hembrug terrein.

Foto vrouwen uit de Noord- Jordaan 1917
Nationaal Archief/Collectie Spaarnestad/Het Leven/Fotograaf onbekend


Veelgestelde vragen

Wat is het restitutiebeleid?

geen

Moet ik mijn ticket afgedrukt meenemen?

Ja

Is mijn registratie of ticket overdraagbaar?

Ja

Is het goed als de naam op mijn ticket of registratie niet overeenkomt met die van de bezoeker?

Ja

Hoe kan ik de organisator bereiken als ik vragen heb?

htttp//:www.jordaanmuseum.nl
info@jordaanmuseum.nl
06 4022 7265

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Willemsstraat 35-39

1016VD Amsterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Beleid voor refunds

Geen refunds

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen