Adams & Ives

Venster Acties

Adams & Ives

DoelenEnsemble in grote bezetting o.l.v. Arie van Beek & Maarten van Veen

Waar en wanneer

Datum en tijd

Locatie

Bergsingelkerk Bergsingel 150 3037 GM Rotterdam Netherlands

Kaart en routebeschrijving

Zo werkt het

Beleid voor refunds

Neem contact op met de organisator om een restitutie aan te vragen.
Eventbrite-kosten zijn niet restitueerbaar.

Over dit evenement

  • 1 uur 15 minuten
  • eTicket voor mobiel

Een concert met drie meesterwerken uit de hedendaagse geschiedenis. Een perfect moment om ze te leren kennen in de prachtige Bergsingelkerk.

John Adams | Chamber Symphony

Charles Ives | The Three Places in New England

Charles Ives | The Unanswered question

Three Places in New England duurt iets minder dan twintig minuten en is een van Ives' meest uitgevoerde composities geworden. Elke "plaats" is in New England en is bedoeld om de luisteraar een unieke sfeer te laten ervaren, alsof hij er is. Het parafraseren van Amerikaanse volksmelodieën maken de muziek toegankelijk ondanks de avant-gardistische chromatiek. Three Places in New England wil een beeld schetsen van de Amerikaanse idealen, levensstijl en het patriottisme aan het begin van de 20e eeuw.

John Adams schreef een geweldige "kleine symphonie" en vertelt erover:

"Ik zat in mijn studio de partituur van Schönbergs Kamersymfonie te bestuderen, en terwijl ik dat deed, werd ik me ervan bewust dat mijn zeven jaar oude zoon Sam in de aangrenzende kamer tekenfilms aan het kijken was (goede tekenfilms, oude uit de jaren '50). De hyperactieve, aanhoudend agressieve en acrobatische partituren voor de tekenfilms vermengden zich in mijn hoofd met de muziek van Schönberg, zelf hyperactief, acrobatisch en niet een beetje agressief, en ik realiseerde me plotseling hoeveel deze twee tradities gemeen hadden."

Chef-dirigent Arie van Beek dirigeert en Maarten van Veen assisteert in het laatste prachtige werk, The Unanswered Question. Daarin stelt de trompet geduldig 'de eeuwige vraag van het bestaan' tegen een rustige achtergrond van het strijkorkest, om uiteindelijk beantwoord te worden door een welsprekende stilte.