Donatie

Amstel Quartet - Ode aan Orpheus, 400 jaar Sweelinck - LIVESTREAM

Venster Acties en details

Donatie

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

De Duif

756 Prinsengracht

1017 LD Amsterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement
Elke woensdag in De Duif: een wekelijks moment van bezinning, troost en verbinding. Dit keer verzorgd door saxofoonkwartet Amstel Quartet.

Over dit evenement

Omdat we nog geen publiek bij de concerten mogen ontvangen, presenteren dit concert als een livestream. Deze zal te zien zijn via ons YouTube-kanaal. Donaties om dit concert mogelijk te maken kunt u hier doen.

Muziek van Sweelinck, Vrolijk, Franssens

Amstel Quartet, saxofoons

Op 16 oktober 1621 overleed ‘de Amsterdamse Orpheus’, Jan Pieterszoon Sweelinck, na een kort ziekbed. Misschien wel de grootste componist die Nederland ooit heeft gehad werd begraven in de Oude Kerk te Amsterdam, terwijl zijn geliefde orgel op de achtergrond klonk. In de vergetelheid zou hij echter nooit raken. Of, zoals zijn vriend Joost van den Vondel het met poëtische woorden op Sweelincks graf beschreef: Dits Sweelinck’s sterfelyk deel, ten troost ons nagebleven / ’t Onsterfelyk hout de maet by Godt in ’t eeuwig leven.

Inderdaad, exact vierhonderd jaar na Sweelincks overlijden waart de geest van de grootmeester nog altijd rond. Hij was niet alleen een imponerende inspiratiebron voor de barok grootheden, zoals Johann Sebastian Bach en Dieterich Buxtehude, die na hem tot wasdom kwamen, ook onder hedendaagse componisten heeft Sweelinck met zijn vernuftige werk nog altijd een status van formaat.

Amstel Quartet brengt in dit jaar, ter nagedachtenis, een ode aan Sweelinck. Het speelt zijn beroemde (chromatische) fantasia’s, die met hun geheel eigen vorm van expressie al vele eeuwen bewondering opwekken onder zowel vakmensen als liefhebbers. Hieraan toegevoegd is het van origine vocale werk Voicy de Gay Printemps, ontsproten uit Sweelincks interesse in wereldlijke liederen en teksten uit Frankrijk en Italië.

Ten slotte komen ook werken van Joep Franssens en Renske Vrolijk aan bod. Twee hedendaagse vaandeldragers uit het Nederlands componistengilde; een gilde waarvan de eerste echte fundamenten wellicht pas werden uitgetekend toen de ‘Prince der Musijcken’ zijn eerste noten op papier zette.

Remco Jak - sopraansaxofoon

Olivier Sliepen - altsaxofoon

Bas Apswoude - tenorsaxofoon

Harry Cherrin - baritonsaxofoon

Foto: Govert de Roos

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

De Duif

756 Prinsengracht

1017 LD Amsterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen