Amsterdam German Studies Lecture | Dieter Langewiesche

Venster Acties

De verkoop sluit binnenkort

Amsterdam German Studies Lecture | Dieter Langewiesche

Wegen uit de oorlog. Europese ervaringen van de 19e en 20e eeuw

Door Goethe-Institut Niederlande

Waar en wanneer

Datum en tijd

do. 8 jun. 2023 19:00 - 20:30 CEST

Locatie

Goethe-Institut Niederlande 470 Herengracht 1017 CA Amsterdam Netherlands

Over dit evenement

  • 1 uur 30 minuten
  • eTicket voor mobiel

Voertal van het evenement: Duits

Hoe oorlogen te beëindigen zijn is helaas een blijvend probleem in de geschiedenis van de mensheid. Waarom zijn sommige vredesverdragen duurzaam en andere niet? Op 8 juni spreekt historicus Dieter Langewiesche in het Goethe-Institut Amsterdam over Europese ervaringen van wegen uit oorlogen en de soorten oorlogen die aan deze wegen verbonden zijn.

In zijn lezing zal Langewiesche de paden vergelijken van de internationale oorlogen die in 1815, 1919 en 1945 beëindigd werden. Bovendien zal hij de regionaal beperkte oorlogen belichten waaruit de Europese natiestaten in de 19e en het begin van de 20e eeuw zijn voortgekomen. Daaruit resulteerden verschillende soorten oorlogen die gepaard gingen met verschillende soorten vredesregelingen. Waarom waren sommige duurzaam, terwijl andere een fragiele vrede achterlieten waarin de volgende conflicten al opdoemden?

En kunnen historische terugblikken ons iets leren voor mogelijke uitwegen uit de huidige oorlog in Oekraïne? De geschiedenis is geen leermeester voor het heden, maar kan behulpzaam zijn om te zien hoe men in het verleden omging met een probleem dat nu weer actueel is.

Over de spreker:

Dieter Langewiesche is emeritus hoogleraar Moderne Geschiedenis aan de universiteit van Tübingen. In zijn boek Der gewaltsame Lehrer. Europas Kriege in der Moderne (München, 2019) onderzoekt hij waarom Europese staten in Europa en in koloniale gebieden oorlogen gevoerd hebben en welke vormen van oorlog dit waren.

Over de organisator

Georganiseerd door
Goethe-Institut Niederlande

Het Goethe-Institut is de wereldwijd actieve culturele instelling van de Duitse Bondsrepubliek. Wij bevorderen de kennis van de Duitse taal in het buitenland en de internationale culturele samenwerking.

De verkoop sluit binnenkort