Gratis

Architectenweb netwerkevent: groene hoogbouw, hoe doe je dat?

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Broeinest ADAM

Aambeeldstraat 10

1021 KB Amsterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement

Beschrijving

Op dinsdagmiddag 4 juni 2019 organiseert Architectenweb een netwerkevent rond groene hoogbouw in Broeinest Amsterdam. Sprekers zijn architect Paulo Russo (Stefano Boeri Architetti), landschapsarchitect Steven Delva (DELVA Landscape Architecture / Urbanism), architect Peter Mensinga (MVRDV) en ondernemer Friso Klapwijk (Dakdokters).

Kunnen we onze steden verdichten en tegelijkertijd de leefbaarheid en duurzaamheid ervan een impuls geven? Dat is de belofte van groene hoogbouw. Door het opnemen van beplanting tot op grote hoogte woont iedereen in het groen, met alle bijbehorende voordelen: frisse lucht, opvang van water en fijnstof, vergroting biodiversiteit, enzovoorts.

Geïnspireerd door voorbeelden uit (sub)tropische steden, maar vooral ook door de Bosco Verticale in Milaan – waarin zelfs volwassen bomen tot op grote hoogte in de bebouwing is opgenomen – zijn er nu ook in Nederland tal van projecten waarin groen tot op grote hoogte toegepast gaat worden. Maar het Nederlandse klimaat verschilt natuurlijk wel dat van het (sub)tropische en ook Italiaanse klimaat.

De vraag is nu of groene hoogbouw zich ook daadwerkelijk op eenzelfde schaal, kwaliteit en duurzaamheid in meer gematigde klimaten laat ontwerpen en dus gerealiseerd kan worden. En of deze projecten ook daadwerkelijk de beloofde bijdrage leveren aan de gewenste groene stedelijke omgeving. Maar ook: wat betekent het precies om al dit groen aan te leggen en te onderhouden?

Tijdens het Architectenweb netwerkevent over groene hoogbouw op dinsdag 4 juni 2019 wordt aan de hand van bijdragen van een aantal betrokkenen bij recente projecten op het gebied van groene hoogbouw nader ingegaan op zowel de kansen als uitdagingen van deze ontwikkeling.

Het Architectenweb netwerkevent rond groene hoogbouw vindt plaats op dinsdag 4 juni 2019 bij Broeinest Amsterdam (Aambeeldstraat 10, 1021 KB Amsterdam).

Programma

14:30u–15:00u – Inloop

15:00u–16:30u – Presentaties

 1. Friso Klapwijk, Dakdokters
  Door het ontwerpen van verticale- en daktuinen wordt nadrukkelijk gezocht naar een bijdrage aan een gezonde stedelijke leefomgeving die tevens klimaatadaptief is. Met het ontwerpen hiervan ontstaan echter ook vragen over de aanleg en het onderhoud van al dit architectonische groen. Dakdokters heeft zich hierin gespecialiseerd en is bij diverse al gerealiseerde en toekomstige projecten betrokken.

 2. Peter Mensinga, MVRDV
  MVRDV stond met conceptuele projecten als Expo 2000, Pig City en Gwanggyo Power Centre mede aan de basis van de hernieuwde aandacht voor het combineren van hoge dichtheden en groene omgevingen. Maar ook in de huidige praktijk van het bureau speelt groene hoogbouw een belangrijke rol. Natuurlijk met het spraakmakende project Valley op de Amsterdamse Zuidas, maar ook met La Serre d’Issyin Parijs of met het ontwerp Nieuw Bergen in Eindhoven.

 3. Steven Delva, DELVA Landscape Architecture / Urbanism
  Met het integreren van groen en architectuur verandert ook de rol en inbreng van landschapsarchitecten. Een goed voorbeeld daarvan is het bureau van Steven Delva. In 2018 won het samen met MVSA Architects met het project Crossroads de grootste Amsterdamse woningbouwtender tot nu toe rond station Sloterdijk. Hier wordt in opdracht van TBD en Kondor Wessels ruim 30.000 m2 aan verdichte stedelijkheid in combinatie met een natuurinclusieve, klimaatadaptieve leefomgeving ontwikkeld.

 4. Paulo Russo, Stefano Boeri Architetti
  Stefano Boeri Architetti geniet wereldfaam op het gebied van groene hoogbouw vanwege hun Bosco Verticale in Milaan. In Nederland is het bureau betrokken bij twee projecten die hier trendsetters op dit gebied moeten gaan worden: De Trudo Toren (Toren K) in Eindhoven, in samenwerking met Inbo en Studio Laura Gatti, en één van de twee torens van het project Wonderwoods in Utrecht, in samenwerking met MVSA Architects.

16:30u–17:00u – Debat

17:00u–18:00u – Netwerkborrel

Moderator: JaapJan Berg

Alle deelnemers aan het evenement zullen ruim van tevoren publiek gemaakt worden, zodat op deze middag effectief nieuwe contacten gelegd kunnen worden.

Architectenweb Partnernetwerk
Vanuit het Architectenweb Partnernetwerk worden door het jaar heen verschillende netwerkevenementen georganiseerd, steeds rond een ander actueel thema. Eerder zijn bijvoorbeeld netwerkevents georganiseerd rond modulair bouwen, woonzorg en circulair bouwen.

Voor architecten, adviseurs en opdrachtgevers zijn de netwerkevenementen gratis toegankelijk. Wat de maakindustrie betreft zijn de evenementen exclusief toegankelijk voor de Partners van Architectenweb. Leveranciers in de bouw die de netwerkevenementen graag willen bijwonen, maar nog geen Partner zijn van Architectenweb, adviseren wij contact met ons op te nemen.

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Broeinest ADAM

Aambeeldstraat 10

1021 KB Amsterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen