€ 0 – € 7,70

Archive Talks: Cubic 3

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Het Nieuwe Instituut

Museumpark 25

Gallery 1

3015 CB Rotterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Beleid voor refunds

Beleid voor refunds

Restituties tot 1 dag voor evenement

Beschrijving van het evenement

Beschrijving

Het lijkt alsof het ontbreken van digitaal (beeld)materiaal over het werk van Cubic3 Design op het internet ervoor zorgt dat het duo binnen de Nederlandse designgeschiedenis een beetje over het hoofd wordt gezien, of dat ze niet goed worden begrepen. Wat zou het voor hen betekenen als zij dit soort online erkenning wél zouden krijgen? Zouden zij dan meer in de hand hebben welke plek hen wordt toegedicht in de geschiedschrijving van het Nederlandse ontwerp en welke betekenis er aan hun oeuvre wordt verleend?

Het archief van Cubic 3 Design vormt de neerslag van een uiterst productief label avant-la-lettre. Het ontwerpduo Ton Hoogerwerf en Gerwin van Vulpen maakte begin jaren tachtig furore met eigenzinnige ontwerpen die geïnspireerd waren op de post-punkcultuur en daarmee afweken van de dominante functionalistische vormgeving uit die tijd. Toch is Cubic 3 Design een beetje in de vergetelheid geraakt; met name designkenners zijn nog op de hoogte van hun oeuvre. Voor een deel komt dit door een gebrek aan beschikbare informatie, het duo stopte voordat het internet een grote vlucht nam en er was van en over hen dus nog weinig online gepubliceerd. De digitalisering en ontsluiting van het door de ontwerpers goed bewaarde en geordende archief zou hier verandering in kunnen brengen. In deze Archive Talk gaat ontwerper, curator en tentoonstellingsmaker Delany Boutkan met Hoogerwerf en Van Vulpen in gesprek.

18:45 – 19:25, Taal: Nederlands/Engels

Speculative Design Archive - Archive Talks

Tijdens de kleinschalige Archive Talks die plaatsvinden in het kader van het Speculatief Design Archief, gaan telkens andere experts dieper in op de verhalen achter verschillende archieven waarvan sommige tevens in de tentoonstelling te zien zijn. Welke kennis, gedachten en achtergronden gaan er schuil achter de archieven die in de Opslag, het Studiedepot en de Toonzaal te zien zijn? Welke alternatieve vormen zijn er gehanteerd om ze samen te stellen, te onderzoeken, te ontsluiten en te duiden? Welke invloed heeft dat op de manier waarop ze gebruikt worden en hun betekenis? Wat betekent dit voor de invulling van toekomstige archieven?

Tegen de achtergrond van het Speculatief Design Archief praten we met archiefvormers, archiefgebruikers en andere deskundigen verder over een specifiek archief of archiefmodel. Al deze verschillende perspectieven vormen de aanleiding voor doorlopende conversaties over de mogelijke gedaanten die een design archief kan aannemen en de betekenis die eraan kan worden toegekend. Informeel, interactief en in een intieme setting voorziet elk gesprek de tentoonstelling van een nieuwe laag.

Thursday Bite

Before the Thursday Night Live! you can grab a bite to eat with the speakers and staff of Het Nieuwe Instituut. At 18:00 Het Nieuwe Café will a light vegetarian meal. Dinner vouchers are available for € 7.70 up to a day before the particular Thursday Night event via the Tickets link.

Become a Member

Become a Member of Het Nieuwe Instituut and you’ll support our mission to navigate the vast and evolving field of design. You’ll also be inspired by our special program of Members’ events, meeting up with other like-minded people as we invite you to reflect with us on design’s changing role in technology, economics, culture and society.

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Het Nieuwe Instituut

Museumpark 25

Gallery 1

3015 CB Rotterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Beleid voor refunds

Restituties tot 1 dag voor evenement

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen