€ 0 – € 7,70

Archive Talks: Delany Boutkan en Mikaela Steby Stenfalk

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Het Nieuwe Instituut

Museumpark 25

Gallery 1

3015 CB Rotterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Beleid voor refunds

Beleid voor refunds

Restituties tot 1 dag voor evenement

Beschrijving van het evenement

Beschrijving

Designobjecten worden in het hedendaagse digitale landschap in toenemende mate verhandeld en gepresenteerd op basis van afbeeldingen die ervan circuleren op social media als Instagram. Een ontwerp ontleent zijn waarde steeds vaker aan hoe het op een plaatje staat. Die veranderende verhouding tussen het fysieke object en het (online) beeld is ook van invloed op de cultuurhistorische status van een ontwerp, en heeft consequenties voor collecties en archieven. Wat betekent het voor de archiefpraktijk van de toekomst als er steeds meer waarde wordt toegekend aan digitale afbeeldingen? Neemt de Instagram-foto op den duur in verzamelingen de plaats in van het tastbare archiefobject zelf? Welke voor- en nadelen kleven er aan een dergelijke ontwikkeling? Delany Boutkan en Mikaela Steby Stenfalk nemen je in deze Archive Talk mee in hun onderzoek naar dit verschijnsel en gaan daar met elkaar over in gesprek.

Delany Boutkan is een Nederlandse curator en tentoonstellingsmaker, met een achtergrond in productontwerp. Voor haar scriptie aan de Master in Design Curating & Writing (Design Academy Eindhoven), deed zij onderzoek naar de invloed van de circulatie van afbeeldingen op social media op het tentoonstellen van designobjecten en de collecties in musea.

Mikaela Steby Stenfalk is een Zweedse ontwerper, researcher en curator, met een achtergrond in architectuur. Recentelijk studeerde ze af aan de Man & Media afdeling aan de Design Academy Eindhoven met een gecrowdsourced tentoonstellingsconcept dat gebruik maakt van afbeeldingen op social media. Ondertussen stelde zij haar eerste tentoonstelling samen in ArkDes, Zweeds Nationaal Museum voor Architectuur en Design.

18:45 – 19:25, Taal: Engels

Speculative Design Archive - Archive Talks

Tijdens de kleinschalige Archive Talks die plaatsvinden in het kader van het Speculatief Design Archief, gaan telkens andere experts dieper in op de verhalen achter verschillende archieven waarvan sommige tevens in de tentoonstelling te zien zijn. Welke kennis, gedachten en achtergronden gaan er schuil achter de archieven die in de Opslag, het Studiedepot en de Toonzaal te zien zijn? Welke alternatieve vormen zijn er gehanteerd om ze samen te stellen, te onderzoeken, te ontsluiten en te duiden? Welke invloed heeft dat op de manier waarop ze gebruikt worden en hun betekenis? Wat betekent dit voor de invulling van toekomstige archieven?

Tegen de achtergrond van het Speculatief Design Archief praten we met archiefvormers, archiefgebruikers en andere deskundigen verder over een specifiek archief of archiefmodel. Al deze verschillende perspectieven vormen de aanleiding voor doorlopende conversaties over de mogelijke gedaanten die een design archief kan aannemen en de betekenis die eraan kan worden toegekend. Informeel, interactief en in een intieme setting voorziet elk gesprek de tentoonstelling van een nieuwe laag.

Thursday Bite

Before the Thursday Night Live! you can grab a bite to eat with the speakers and staff of Het Nieuwe Instituut. At 18:00 Het Nieuwe Café will a light vegetarian meal. Dinner vouchers are available for € 7.70 up to a day before the particular Thursday Night event via the Tickets link.

Become a Member

Become a Member of Het Nieuwe Instituut and you’ll support our mission to navigate the vast and evolving field of design. You’ll also be inspired by our special program of Members’ events, meeting up with other like-minded people as we invite you to reflect with us on design’s changing role in technology, economics, culture and society.

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Het Nieuwe Instituut

Museumpark 25

Gallery 1

3015 CB Rotterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Beleid voor refunds

Restituties tot 1 dag voor evenement

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen