Gratis

Meerdere data

Art Rotterdam lezing: De tekeningen van Theo van Doesburg

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Het Nieuwe Instituut

25 Museumpark

3015 CB Rotterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement

Beschrijving

De collectie van kunstenaar Theo van Doesburg (1883-1931) in Het Nieuwe Instituut bestaat vooral uit kleurontwerpen, architectuurtekeningen en fotomechanische reproducties op calqueerpapier. Binnen het omvangrijke project Architectuur Dichterbij wordt deze collectie, vanwege haar bijzondere kunsthistorische status, uitgebreid onderzocht, geconserveerd en zo nodig gerestaureerd om het te behouden voor de toekomst. Tijdens Art Rotterdam gaan projectleider Elza van den Berg en conservator Eline de Graaf van Het Nieuwe Instituut in op het lopende onderzoek en de restauratie.

Een belangrijk werk van Van Doesberg in de collectie is de interieurtekening van café-restaurant de Aubette van Theo van Doesburg. Dit neoclassicistisch bouwwerk in Straatsburg werd bekend door de modernistische interieurs die Van Doesburg ontwierp met Hans Arp en Sophie Taeuber-Arp. Interieur en kleurgebruik waren bedoeld om de mens te moderniseren en te bevrijden van futiliteiten. De Stijl, opgericht in 1917 door Theo van Doesburg, staat bekend om het gebruik van primaire kleuren. Toch beperkt Van Doesburg zich in de Aubette niet tot dit kleurenpalet. In het kleurontwerp van deze interieurtekening valt meteen het groene vlak op. De schilfering in het blauwe vlak toont de kwetsbaarheid van het werk en de noodzaak om de collectie te restaureren.

Deze lezing wordt gehouden in het kader van Art Rotterdam 2020.

Afbeelding: DOESAB5188, Definitief kleurontwerp voor het plafond van de Grote Zaal in de Aubette, 1927. Collectie Het Nieuwe Instituut

Delen met vrienden

Locatie

Het Nieuwe Instituut

25 Museumpark

3015 CB Rotterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen