€ 1,49

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

ROC Tilburg

183 Stappegoorweg

5022 DD Tilburg

Netherlands

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement

Beschrijving

Atropa
De wraak van de vrede
Tom Lanoye

KAN EEN VROUW OORZAAK ZIJN VAN ZOVEEL MOORDZUCHT EN SLACHTPARTIJEN?
Met ‘Atropa. De wraak van de vrede’ grijpt Tom Lanoye terug naar de moeder aller oorlogen: de Trojaanse oorlog. Tom Lanoye bewerkt dicerse stukken van Euripides en concentreert zich daarbij op Agamemnon, de Griekse opperbevelhebber, en de vrouwen die hij tot slachtoffer maakt.
Agamemnon ontziet niemand in zijn zucht naar oorlog. In zijn schoonzus Helena vindt hij een excuus Troje om binnen te vallen. Zijn dochter Ifiginea offert hij voor een gunstige wind, ondanks de smeekbedes van zijn vrouw Klytaimnestra.
Eenmaal in Troje doodt hij de mannen en kinderen van de Trojaanse vrouwen en neemt hen als oorlogsbuit mee naar Griekenland.
Atropa kiest het standpunt van de slachtoffers. De Trojaanse vrouwen, zoals Hekabe, Andromache, Kassandra, verzetten zich vergeefs tegen de gruwel van deze mannenoorlog. Hun taal is wanhopig en poëtisch en steekt humaan af tegen het verbale geweld van Agamemnon. Deze vrouwen confronteren Agamemnon met het ultieme failliet van zijn macht. Voor Agamemnons argumenten ging Lanoye te rade bij de speeches van George W. Bush en Donald Rumsfeld; de logique de guerre is immers van alle tijden.
Tom Lanoye schreef Atropa naar de tragedies van Aischylos en Euripides en letterlijke speeches van George W. Bush en Donald Rumsfeld.

Tekst: Tom Lanoye
Regie: Stijn van de Wiel
Spel: Vera Golembiewski, Valentijn de Jonge, Debbie van Dongen, Esther de Regt, Roelie van den Broek, Maureen Kemmeren, Julia Piket, Sophie Crezee, Nina Gerdes, Eva van den Bemd
Lichtontwerp en Techniek: Joep Van Stappershoef


Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

ROC Tilburg

183 Stappegoorweg

5022 DD Tilburg

Netherlands

Kaart bekijken

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen