Gratis

Bart Fransen over Jan van Eyck als schilder van de Hertog van Bourgondië

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Thomas More Antwerpen Campus National

Kronenburgstraat 62-66

2000 Antwerpen

Belgium

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement
Een boeiende spreker trakteert je op een inspirerende lezing over kunst. Mooier kan een zondag niet starten. Deze maand: Bart Fransen

Over dit evenement

Op reis met Jan van Eyck

1425. Jan van Eyck wordt hofschilder van Filips de Goede, hertog van Bourgondië. In die tijd is Bourgondië een van de meest welvarende vorstendommen van Europa. Zijn benoeming aan het hof is de start van een blitzcarrière.

In opdracht van Filips de Goede maakt Jan van Eyck verschillende reizen – sommige worden in de rekeningen opgenomen als geheime zendingen. Op een van die reizen vergezelt hij een diplomatieke missie naar Portugal. Die moet het huwelijk regelen van Filips de Goede met de dochter van de Portugese koning, Isabella van Portugal. De onderneming duurt meer dan een jaar. De reis is goed gedocumenteerd, dankzij een reisverslag dat bewaard bleef in het Brusselse Rijksarchief.

De opdracht van Jan van Eyck? Een portret maken van Filips’ aanstaande bruid. Dat schilderij ging jammer genoeg verloren.

Beroemd tot in Aragon

Jan van Eyck veroorzaakt een revolutie in de Europese schilderkunst. Zijn naam en faam verspreiden zich razendsnel in heel Europa. Hij krijgt dan ook vele buitenlandse opdrachten en vroege navolgers, met name in Aragon. Daar staat hij in de archieven vermeld als ‘de grote schilder van de illustere Hertog van Bourgondië’.

In deze lezing zet Bart Fransen de vroege Europese uitstraling van Jan van Eyck in de verf. Ook de directe impact van zijn oeuvre op buitenlandse kunstenaars komt aan bod. Bijzondere aandacht gaat naar het koninkrijk Aragon.

Bart Fransen in een notendop

  • Bart Fransen is hoofd van het Studiecentrum Vlaamse Primitieven.
  • Hij behaalde zijn doctoraat in de Kunstwetenschappen aan de KU Leuven in 2009 met een proefschrift over 'Rogier van der Weyden and Stone Sculpture in Brussels’ (Harvey Miller, 2013).
  • Fransen was verbonden aan het Prado Museum in Madrid, aan de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België en aan de KU Leuven.
  • Momenteel werkt hij aan het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium.
  • Hij geeft lezingen en publiceert over de 15de-eeuwse kunst van de Lage Landen en de artistieke banden tussen Vlaanderen en Spanje.
  • Daarnaast leidt hij het VERONA-project (Van Eyck Research in Open Access). De EU bekroonde dit project onlangs met de European Heritage/Europa Nostra Award in de categorie onderzoek.

Vriendenvoordeel

Als vriend van het KMSKA kan je al eerste inschrijven voor alle lezingen van het seizoen. Vriend worden kan via kmska.be/steunen

Meer info

Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen

www.kmska.be

T 03 224 95 50

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Thomas More Antwerpen Campus National

Kronenburgstraat 62-66

2000 Antwerpen

Belgium

Kaart bekijken

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen