Evenementgegevens

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Berghine

Dendermondesteenweg 437

9070 Destelbergen

Belgium

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement

Beschrijving

Documentairemaker Elien Spillebeen komt haar ervaringen en verhalen met ons delen. Persoonlijke anekdotes worden afgewisseld met fragmenten uit Beni Files waarin nabestaanden en overlevenden van de aanslagen hun verhalen met de wereld delen. Elien slaagt erin om, naast de angst en het verdriet van de inwoners van Beni, ook hun kracht en weerbaarheid te illustreren. Na de voorstelling gaat ze graag in op jouw vragen.

Elien maakte na het pakkende en bekroonde Backup Butembo opnieuw een beklijvende documentaire. In Beni Files verzamelt ze de getuigenissen van meer dan duizend burgerslachtoffers van een lange reeks geweldadige aanvallen op Beni, een stad en regio in het oosten van Congo.

Op 2 oktober 2014 vond de eerste aanslag plaats van een lange reeks gewelddadige aanvallen op de inwoners van Beni. Volgens schattingen werden meer dan duizend burgers gedood en sloegen meer dan 80.000 burgers op de vlucht. Veel van de dodelijke slachtoffers kregen nooit een graf. De wereld nam nooit de tijd om stil te staan bij de vergeten slachtoffers achter deze gruwelijke daden. Beni Files verzamelt de getuigenissen van meer dan duizend vergeten burgerslachtoffers van dit brutale geweld. Met Beni Files krijgen de slachtoffers opnieuw een naam, een gezicht. Hun verhalen zijn verzameld in een online monument dat bestaat uit een namenlijst, een webdocumentaire, een tv-reportage, een expo en een voorstellingenreeks. Zodat hun namen niet makkelijk vergeten worden.

Beni Files is een realisatie van Elien Spillebeen en Martijn D’haene, in samenwerking met Richard Kirimba & Jean Baptiste Kavunga.

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Berghine

Dendermondesteenweg 437

9070 Destelbergen

Belgium

Kaart bekijken

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen