Bewaard en bewonderd: lezing over industrieel erfgoed in Den Haag

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Bibliotheek Loosduinen

Loosduinse Hoofdstraat 555

2552 AE Den Haag

Netherlands

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement
Naar aanleiding van 'Bewaard en bewonderd', een boek over industrieel erfgoed in de Haagse regio, geeft Koos Havelaar een lezing.

Over dit evenement

Naar aanleiding van de verschijning van 'Bewaard en bewonderd' een boek over industrieel erfgoed in de Haagse regio geeft Koos Havelaar een lezing.

Na een korte inleiding over de economische ontwikkeling van Den Haag en omliggende gemeenten volgt aan de hand van vijf thema’s een overzicht van de diverse vormen van industrieel erfgoed die nog resteren.

Over het algemeen gaat het bij industrieel erfgoed over gebouwen, voor het interieur van die fabrieken en werkplaatsen is minder belangstelling. In het boek Bewaard en bewonderd is een apart hoofdstuk aan het historische interieur gewijd van fabriek en werkplaats.

Waar het bij de industrie uiteindelijk allemaal om draait, is het product. In de lezing zullen een paar markante voorbeelden van producten uit de Haagse regio de revue passeren. Ook voor de manier waarop deze producten worden verpakt is aandacht, zowel voor het materiaal als de wijze waarop ze de interesse van de consument proberen te trekken. Verder wordt ingezoomd op de reclame voor het product en voor het bedrijf zelf. Een keur aan historische buitenreclames komt aan bod. Als laatste thema wordt in gegaan op de vele varianten waarmee bedrijven hun klanten weten te binden: weggevertjes in allerlei maten en vormen, zoals suikerzakjes, albumplaatjes, sluitzegels, spiegeltjes en speldjes, maar ook in glas-in-loodramen, reliëfs of tegeltableaus.

Deze thema’s geven samen een breed overzicht van wat resteert aan industrieel erfgoed in de Haagse regio.

Koos (J.J.) Havelaar, auteur van Bewaard en bewonderd. Industrieel erfgoed in de Haagse regio, is kunsthistoricus, onderzoeker en publicist op gebied van architectuurgeschiedenis, reclamegeschiedenis en specialist op het gebied van het Haagse industrieel erfgoed. Al 25 jaar leidt hij de dynamische en flink aan de weg timmerende Stichting Haags Industrieel Erfgoed (SHIE).

De SHIE is actief op het gebied van inventarisatie, behoud en herstel van het industrieel erfgoed in de Haagse regio.

Op basis van onderzoek heeft de SHIE diverse publicaties samengesteld met onderwerpen als de zuivelindustrie, toonaangevende Haagse ondernemers, het industriegebied de Binckhorst, over hergebruik van industrieel erfgoed en Station Hollands Spoor. Ook is een serie wandel- en fietsroutes en apps samengesteld over verschillende aspecten van industrieel erfgoed. Op de website www.shie.nl is een neerslag te vinden van alle activiteiten.

Datum en tijd

Locatie

Bibliotheek Loosduinen

Loosduinse Hoofdstraat 555

2552 AE Den Haag

Netherlands

Kaart bekijken

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen