Gratis

Bibliotheekcollege | De Kralingse Buitenplaatsen

Venster Acties en details

Gratis

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Centrale Bibliotheek Rotterdam

110 Hoogstraat

3011 PV Rotterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement
Robert J. Ligthelm vertelt in dit bibliotheekcollege over De Kralingse Buitenplaatsen in de 16e tot 21e eeuw.

Over dit evenement

Ingebed in Rotterdam ligt oostelijk van het centrum de karakteristieke wijk Kralingen. De rijke geschiedenis van Kralingen wordt bepaald door het parelsnoer van buitenplaatsen dat vanaf 1600 ontstond rondom het Kasteel van Kralingen. Van de meer dan 40 buitenplaatsen die er waren, resteren er nog slechts vijf. Dit vergeten Arcadië bepaalt thans sterk hoe het 21e -eeuwse Kralingen eruit ziet.

De buitenplaatsen hadden een aantal unieke kenmerken: de vervlechting van industriële activiteit met bewoning, de zeer sterke rol van immigrantenfamilies, het fenomeen ‘kwakelbruggen’ en ‘lease’ buitenplaatsen. Er is een grote dichtheid van buitenplaatsen geweest, hoger en vroeger dan aan de Vecht.

Robert J. Ligthelm, auteur van het boek De Kralingse Buitenplaatsen van de 16e tot 21e eeuw, vertelt over de huizen, de families die er woonden en verhalen die zich achter de voordeur afspeelden. Voor zijn boek is veel beeldmateriaal gebruikt waarvan sommige afbeeldingen niet eerder gepubliceerd zijn. Veel huizen worden voor het eerst beschreven. Zijn college en het boek geven een unieke inkijk in het verleden.

Let op, er zijn een beperkt aantal zitplaatsen in het Bibliotheektheater beschikbaar. Deze zijn vanaf 1 februari te reserveren. Het Bibliotheekcollege is ook via livestream te volgen. Registreer je via Eventbrite voor een gratis livestream-ticket of bepaal zelf hoeveel je wilt doneren voor je ticket.

Lees deze informatie vóór je bezoek aan het Bibliotheektheater even goed door.

  • Locatie: Bibliotheektheater
  • Toegang: Gratis of registreer je voor de livestream
  • Tickets: Reserveren via Eventbrite
Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Centrale Bibliotheek Rotterdam

110 Hoogstraat

3011 PV Rotterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen