Bibliotheekcollege: Het bioscoopimperium van Tuschinski

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Centrale Bibliotheek Rotterdam

110 Hoogstraat

3011 PV Rotterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement
Neem een kijkje in het bijzondere leven van theateroprichter Abraham Tuschinski met historicus Jacques Börger.

Over dit evenement

Tuschinski vlucht in 1904 vanuit Russisch Polennaar het westen in de hoop daar een beter leven te kunnen leiden. Hij komt terecht in Rotterdam en begint een bioscoop-imperium. Historicus Jacques Börger duikt tijdens dit college in het bijzondere leven van Abraham Tuschinski.

In Rotterdam voelt hij zich thuis en bouwt aan een bioscoop-imperium waar in de eerste plaats de bezoeker zich thuis moet voelen. Dat doet Tuschinski met de befaamde oosters-geïnspireerde Tuschinski-stijl. Het grootste deel van zijn bioscopen staat in Rotterdam, de stad waar hij woonde aan de Coolsingel. De rampspoed komt in 1940 vanuit het oosten. Bij het bombardement worden al zijn theaters in Rotterdam verwoest. Twee jaar later wordt hij op transport gezet naar het oosten, waar hij vlakbij zijn geboorteplaats op ellendige wijze om het leven wordt gebracht. Historicus Jacques Börger neemt je mee in het bijzondere leven van Abraham Tuschinski.

Vanwege de coronamaatregelen zijn er een beperkt aantal zitplaatsen in het Bibliotheektheater beschikbaar. Vanaf 1 oktober kan je via onderstaande ticketlink een gratis zitplaats reserveren, met een maximum van 4 kaartjes per persoon die uit hetzelfde huishouden bestaan. Het bibliotheekcollege is ook gratis live te volgen via het Facebook-kanaal van Bibliotheek Rotterdam.

Dit Bibliotheekcollege staat in het teken van de Maand van de Geschiedenis met het thema Oost/West.

  • Locatie: Bibliotheektheater
  • Toegang: gratis

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Centrale Bibliotheek Rotterdam

110 Hoogstraat

3011 PV Rotterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen