Bibliotheekcollege | Out in Rotterdam & Erasmusgesprek Louis Alves

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Centrale Bibliotheek Rotterdam

110 Hoogstraat

3011 PV Rotterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement

Beschrijving

In het kader van Rotterdam Pride geeft Simone da Silva van DIG IT UP een historisch overzicht van 100 jaar Rotterdamse LHBTI geschiedenis. Na het bibliotheekcollege vertelt Louis Alves bij de expositie ‘With ‘Pride’ zijn bijzondere levensverhaal.

Dit bibliotheekcollege is samengesteld door Aad Koster voor de tentoonstelling ‘Out in Rotterdam’ in de DIG IT UP galerie. Door middel van opgediept historisch materiaal en bewegend beeld leren we meer over de Rotterdamse scene.

Na eeuwenlange strijd tegen vervolging van sodomie werd in 1919 de eerste homobeweging van Rotterdam opgericht: ‘Out in Rotterdam’. 'Out in Rotterdam' laat de strijd zien tegen artikel 248bis, maar ook de vervolging door de fascisten en het schijnproces tegen Anna Blaman. Het toont hoe werd omgegaan met de zeer discriminerende Rotterdamse Algemene Politie Verordening, tot bisschop Simonis zei dat je als katholiek wel homo mocht zijn maar het niet mocht doen. 'Out in Rotterdam' belicht het wel en wee van tal van belangenorganisaties en geeft aandacht aan de geschiedenis van de Rotterdamse gay horeca.

Na het bibliotheekcollege ‘Out in Rotterdam’ interviewt Sonya Dias in de centrale hal tijdens een Erasmusgesprek Louis Alves. Louis is geboren en getogen in Rotterdam Zuid en besefte van jongs af aan dat hij anders was dan andere kinderen. Rond zijn 17e schrijft Louis een brief aan een aantal familieleden dat hij liever als vrouw door het leven wil gaan. Louis bezocht het VU Medisch Centrum en doorliep het gehele voorproces van gesprekken en testen. Hij kreeg groen licht en kwam in aanmerking voor een operatie waarna hij mocht starten met het hormonentraject. En toch besloot hij uiteindelijk om niet in transitie te gaan.

Benieuwd naar het Bibliotheekcollege, Louis’ bijzondere verhaal en de expositie ‘With pride’? Meld je gratis aan via Eventbrite.

Datum en tijd

Locatie

Centrale Bibliotheek Rotterdam

110 Hoogstraat

3011 PV Rotterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen