Gratis

Bibliotheekcollege: Rotterdamse Videotheek

Venster Acties en details

Gratis

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Bibliotheektheater

110 Hoogstraat

3011 PV Rotterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement
Op dinsdag 25 januari vertelt Gyz La Rivière over zijn onlangs verschenen fotoboek: Home Video, videotheken & video in Groot-Rotterdam.

Over dit evenement

Op dinsdag 25 januari staat het Bibliotheekcollege in teken van het onlangs verschenen fotoboek Home Video, videotheken & video in Groot-Rotterdam (uitgeverij na010) van beeldend kunstenaar Gyz La Rivière. Gyz (Rotterdam, 1976) zag het levenslicht in hetzelfde jaar als VHS. Niet vreemd dus dat hij foto’s van Rotterdamse videotheken verzamelt. Het is alleen een beetje uit de hand gelopen.

In Gyz’ dikke tweeledige fotoboek vormen foto’s van meer dan 135 videotheken uit het Rijnmondgebied dan ook de spil. Het fotoboek is een ode aan de videotheek als sociaal instituut in de buurt, een rol die in onze huidige tijd nagenoeg helemaal is weggevallen. In het boek worden in feite vier decennia aan stadsgeschiedenis verteld. Het boek bevat naast deze uitgebreide videothekenverzameling een enorm beeldessay over het medium video an sich.

Sinds de opkomst van video is bewegend beeld een steeds groter onderdeel van ons leven gaan uitmaken. Van Zoom-meetings en TikTok tot straatcamera’s, van de VAR in het voetbal tot medische toepassingen. In de pionierstijd gebruikten kunstenaars de videocamera om los te komen van de museale ruimte en bijvoorbeeld het echte leven te laten zien. Video is een democratisch medium en iedereen moet toch op tv kunnen komen? Is video vandaag de dag nou voornamelijk een kunst-, een commercieel-, democratisch- of juist een totalitair medium?

Interviewer en filmmaker Jeroen S. Rozendaal gaat over deze thema’s, het boek en het maakproces met Gyz in gesprek en vanzelfsprekend is er veel video- en ander beeldmateriaal te zien.

  • Locatie: Online*
  • Toegang: gratis
  • Aanmelden: via Eventbrite

* Wanneer de maatregelen het toelaten is dit evenement ook live te volgen in het Bibliotheektheater. Voor toegang tot het Bibliotheektheater is een coronatoegangsbewijs en geldig identiteitsbewijs verplicht. Kijk hier voor meer informatie.

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Bibliotheektheater

110 Hoogstraat

3011 PV Rotterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Organisator Bibliotheek Rotterdam

Organisator van Bibliotheekcollege: Rotterdamse Videotheek

Een van de drukstbezochte plekken van Rotterdam is de bibliotheek: hét kenniscentrum en culturele podium van Rotterdam. Natuurlijk kun je boeken, muziek en films lenen, maar ook voor activiteiten, workshops, goede studie- of werkruimte, het huren van een zaal of bijwonen van een voorstelling ben je welkom.

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen