Gratis

Bibliotheekcollege: Venster op de haven - 100 jaar Spido

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Bibliotheektheater

Hoogstraat 110

3011 PV Rotterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement

Beschrijving

Spido bestaat 100 jaar! Spido-directeur Leo Blok en auteur Evy van Ast, samensteller van het boek 'Venster op de haven. Honderd jaar Spido', nemen je in dit Bibliotheekcollege mee door de rijke geschiedenis van dit oer-Rotterdamse bedrijf.

Op 24 januari 1919 richtte Daniel George van Beuningen Spido op. “Wij hebben de eer bekend te maken, dat wij hebben opgericht een dienst voor het afhalen van passagiers en schepelingen van in de haven liggende schepen’, kondigde het nieuwe bedrijf enthousiast aan in de Nieuwe Rotterdamsche Courant. Spido, ook wel in de volksmond de ‘tramlijn-te-water’ genoemd, was hiermee de eerste georganiseerde passagiersdienst van de Rotterdamse haven. Met de ‘tramlijn-te-water’ hoefden

Tot 1929 ging het goed met Spido en vervoerde het vele havenarbeiders. Maar toen de wereldeconomie instortte en de scheepvaart stil viel, gooide Spido letterlijk het roer om. De directie besloot zich meer te specialiseren in rondvaarten voor toeristen. Er werden nieuwe vaarverbindingen uitgedacht, bijvoorbeeld naar Schoonhoven en Den Briel. Ook na de Tweede Wereldoorlog bood Spido een venster op de haven waar men het drukke havengebied van dichtbij kon aanschouwen. In de jaren 60 werden er ook steeds meer buitenlandse toeristen verwelkomt. En met het uitbreiden van de Rotterdamse haven in de jaren daarna groeide Spido mee. Met nieuwe vaarroutes, moderne schepen en bijzondere gasten is het bedrijf na 100 jaar niet weg te denken uit de maasstad.

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Bibliotheektheater

Hoogstraat 110

3011 PV Rotterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen