Gratis

Blaudzun | Hugo de Groot-jaar

Venster Acties en details

Gratis

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Rijksmuseum

1 Museumstraat

1071 XX Amsterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement
Op 12 oktober organiseren we een Vrijheidscollege met Blaudzun. Het college staat in het teken van Hugo de Groot en zijn gedachtegoed.

Over dit evenement

Blaudzun is artiest en podcastmaker. Hij groeide op in Pinkstergemeente; “Het is de schuld van God dat ik muziek ben gaan maken”. Blaudzun verliet deze strenge religieuze gemeenschap, maar bleef wel muziek maken. Zijn college gaat over wat je als mens aan religie kunt hebben, wat het in de loop van je leven kan betekenen en wat het betekent om los van de kerk je eigen keuzes te maken.

Hugo de Groot jaar

Op 22 maart was het precies 400 jaar geleden dat Hugo de Groot via een boekenkist ontsnapte uit Slot Loevestein. Op verschillende locaties in Nederland vieren we samen met Slot Loevestein het Hugo de Grootjaar met een viertal Vrijheidscolleges. Naast het spectaculaire verhaal van zijn ontsnapping, laat Hugo de Groot nog veel meer na. Zijn gedachtegoed over vrede, vrijheid en recht was in het verleden van groot belang en vandaag de dag relevanter dan ooit.

Meer informatie over het Hugo de Groot-jaar.

Blaudzun:

Singer songwriter Johannes Sigmond (1974) is bekend onder zijn artiestennaam Blaudzun. De Tweede Wereld Oorlog heeft diepe sporen in zijn familie achtergelaten en dit heeft zijn visie op vrijheid beïnvloed. Zijn Vrijheidscollege gaat over vrij zijn van angst en haat.

De opa van Blaudzun zat in een werkkamp in Japan en zijn oma in een jappenkamp in Indonesië. In 2016 zong hij een lied tijdens de Nationale Indiëherdenking. “Toen mijn oma tegen de negentig liep, ben ik met haar naar Auschwitz geweest. Tijdens die reis begon ze opeens over haar eigen kampverleden in Nederlands-Indië te praten. Dat had ze daarvoor nauwelijks gedaan. Ze vertelde over de meiden die er verkracht werden en over de zuster van het Rode Kruis die als een engel voor hen was. Zij zorgde ervoor dat de mooiste meisjes luizen hadden, zodat de Japanners van ze af zouden blijven. Zo’n detail maakt in één klap duidelijk hoe verschrikkelijk het daar was.

In 2016 mocht Blaudzun een lied zingen tijdens de Nationale Indiëherdenking en dit maakte een diepe indruk. Vrijheid betekent voor Blaudzun dat je vrij bent van angst en haat. “Deze belemmeren mensen om echt vrij te zijn. Mijn opa heeft nooit over zijn kampverleden gesproken, maar mijn oma is het gelukt om echt vrij te worden. Daarin is ze een voorbeeld voor me.”

Luister nu de podcast: Vrijheidsgasten met Blaudzun

Foto: Andreas Terlaak


		Afbeelding van Blaudzun | Hugo de Groot-jaar
Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Rijksmuseum

1 Museumstraat

1071 XX Amsterdam

Netherlands

Kaart bekijken

{ _('Organizer Image')}

Organisator Vrijheidscolleges

Organisator van Blaudzun | Hugo de Groot-jaar

De Vrijheidscolleges zijn een jaarlijkse serie lezingen die plaatsvinden in aanloop naar 5 mei. De lezingen zijn gebaseerd op de ‘Four Freedoms’ van de Amerikaanse president Franklin Delano Roosevelt en vinden dit jaar plaats in samenwerking met de Bevrijdingsfestivals in elf provincies in Nederland.

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen