Gratis

Boekpresentatie 75 jaar Sinterklaasbombardement

Evenementgegevens

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

de Bibliotheek Eindhoven

Emmasingel 22

5611 AZ Eindhoven

Netherlands

Kaart bekijken

Vrienden die gaan
Beschrijving van het evenement

Beschrijving

In het kader van het project 'Terugblik op Eindhoven tijdens WO II' presenteren het Eindhoven Museum, de Bibliotheek Eindhoven en Hans Schippers een publicatie over de achtergronden van het Sinterklaasbombardement van 6 december 1942.

In aanwezigheid van Joep Huiskamp, beleidsmedewerker bij het College van Bestuur van de TU/e, Ward Rennen, directeur Eindhoven Museum en Hans Schippers wordt het boekje overhandigd. Aansluitend is er een borrel in het Bibliotheekcafé, waar het boekje tevens verkocht wordt en de schrijver signeert.

Sinterklaasbombardement
Op 6 december 1942, dit jaar 75 jaar geleden, vielen bijna honderd RAF-vliegtuigen de Philipsfabrieken in Eindhoven aan. Het was de grootste overdag uitgevoerde bomaanval tot dan toe in bezet West-Europa. Fabrieken op de Emmasingel en Strijp-S liepen zware schade op. Ruim 200 woningen en winkels werden vernield en bijna 150 Eindhovenaren verloren het leven.

In deze publicatie geeft onderzoeker Hans Schippers een antwoord op de vraag wat de motieven waren van de geallieerden om de Philipsfabrieken als een doel met de hoogste prioriteit te zien en waardoor Eindhoven een pion in de oorlog werd.

Hans Schippers was ruim 25 jaar als techniek-historicus aan de TU/e verbonden. Na zijn pensionering werkte hij drie jaar als geassocieerd onderzoeker bij het NIOD aan een boek over de Westerweelgroep en de Palestinapioniers. Het boekje over het Sinterklaasbombardement is een gezamenlijk project van het Eindhoven Museum, de Bibliotheek Eindhoven en de schrijver.

Terugblik op Eindhoven tijdens WO II
Tussen 18 september en 10 december is in de Bibliotheek in de Witte Dame een expositie over de Tweede Wereldoorlog in Eindhoven, nu 75 jaar geleden.

Daarnaast organiseren het Eindhoven Museum en d eBibliotheek Eindhoven gezamenlijk allerlei activiteiten rondom dit thema:
Workshop: maak je eigen knijpkat, 21 oktober
Lezing: De stedelijke bebouwing van Eindhoven en de oude dorpen na 1900, 22 oktober
Workshop “Eindhovensche Zoete lampjes” maken, 3 december
Lezing: het Sinterklaasbombardement, 10 december

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

de Bibliotheek Eindhoven

Emmasingel 22

5611 AZ Eindhoven

Netherlands

Kaart bekijken

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen