Buitenkans dagexcursie buitengebied Oost Brabant

Venster Acties

Buitenkans dagexcursie buitengebied Oost Brabant

Excursie verkennen van inspirerende initiatieven, ruimtelijke opgaven en ontwerpvisies in het buitengebied tussen Den Bosch, Uden, Eindhoven

Waar en wanneer

Datum en tijd

Locatie

Stationsplein DE DRAAK bij NS-Station 5211 AP 's-Hertogenbosch Netherlands

Kaart en routebeschrijving

Zo werkt het

Beleid voor refunds

Neem contact op met de organisator om een restitutie aan te vragen.
Eventbrite-kosten zijn niet restitueerbaar.

Over dit evenement

Op donderdag 20 oktober 2022 organiseert architectuurnetwerk Buitenkans* een dagexcursie in het buitengebied in het oosten van Noord-Brabant. Samen met enkele experts bezoeken we inspirerende initiatieven en verkennen ruimtelijke opgaven en ontwerp- en toekomstvisies. Vanaf NS-station ’s-Hertogenbosch maken we een dagexcursie met de bus en bezoeken Slabroek, Sint-Oedenrode en Oirschot. Thema’s die o.a. aan bod komen: ruimtelijke uitdagingen van grondgebruik landbouw, natuur en landschap, erftransities van agrarische bebouwing, natuurinclusief en biobased bouwen.

Programma

Op de Maashorst bezoeken we natuurinclusieve streekboerderij Slabroek, Boer In Natuur. Het project won in 2018 de prijsvraag Brood en spelen (winnaar zuid). Voedselproductie en natuurbeheer gaan hier hand in hand en kringlopen worden zoveel mogelijk gesloten. De boerderij is gelegen op de Peelrandbreuk met landschappelijke uitdagingen van de droge zandgronden en kwelwater.

In St.-Oedenrode bezoeken we het Land van Kien. De betrokken ondernemers willen het landgoed laten uitgroeien tot meest innovatieve landschappelijke leefgebied van morgen, met respect voor de historie, de kringloopgedachte en het toepassen van zowel slimme innovaties als oude beproefde methodes.

Tot slot brengen we een bezoek aan Oirschot. De gemeente maakt hier actief werk van een nieuwe Biobased bouwcultuur. Onderdeel daarvan is de Prijsvraag Biobased en natuurinclusief. In september 2022 wordt de winnaar van de prijsvraag bekend gemaakt. Deze mag een masterplan opstellen voor de gebiedsontwikkeling De Kemmer-Eindhovensedijk.

Sprekers

Gedurende de dag worden op locatie en in de bus presentaties gegeven door betrokken ontwerpers, ondernemers, beleidsmakers en ontwikkelaars. Onder andere door: Pieter Veen, Wilco de Zeeuw, Rob Jansen, Marianne Verhoeven, Tom van Tuijn en Menno Moen. Bovendien is er tijd voor rondleiding op locatie, interactie en netwerken.

Praktische info

Datum: donderdag 20 oktober

Ontvangst: vanaf 9.30 uur NS station ’s-Hertogenbosch (bij de Draak)

Vertrek: (stipt!) om 10.00 uur. Om 18.00u uur zijn weer terug in ‘s-Hertogenbosch.

Voor wie: beleidsmakers (gemeenten en provincie), (landschaps-)architecten, ontwerpers, stedenbouwers, (gebieds-)ontwikkelaars, ondernemers, e.a. experts buitengebied

Kosten deelname: €25,- (presentaties, busvervoer, lunch en drankje inbegrepen)

Aanmelden: via deze eventbrite pagina.

Vragen of meer info over de excursie of Buitenkans? Neem contact op met Claudia van der Harst van CAST: claudiavanderharst@castonline.nl

*Buitenkans is het samenwerkingsverband en kennisnetwerk van de architectuurcentra uit Noord-Brabant en Turnhout en filmfestival TIAFF. Samen onderzoeken we de ruimtelijke opgaven in het buitengebied en verkennen we de inzet van ontwerpkracht.

€ 25