Cd-presentatie 'Akh, nit gut!'

Venster Acties

Cd-presentatie 'Akh, nit gut!'

Jiddische liederen van Sjostakovitsj en Engel.

Waar en wanneer

Datum en tijd

Locatie

Amstelkerk Amstelveld 10 1017 JD Amsterdam Netherlands

Kaart en routebeschrijving

Zo werkt het

Beleid voor refunds

Neem contact op met de organisator om een restitutie aan te vragen.

Over dit evenement

  • 1 uur 30 minuten
  • eTicket voor mobiel

Op 5 februari om 15 uur presenteren Elizaveta Agrafenina, Sára Gutvill, Jaap Kooi, Tyrone Landau en Pierre Mak hun album: “Akh, nit gut!” in de Amstelkerk. “Akh, nit gut!” is vocale kamermuziek op het hoogste niveau en brengt verhalen en scenes uit de Joodse sjtetls tot leven.

Hun liefde voor klassieke muziek en Jiddisch verbindt de Noorse sopraan Elizaveta Agrafenina de Hongaarse mezzo Sára Gutvill, de Engelse tenor Tyrone Landau en Amsterdammers Pierre Mak (bariton) en Jaap Kooi (piano).

Op hun album “Akh, nit gut!”, schitterend opgenomen door Zefir Records, staan werken van Dmitri Sjostakovitsj en Joel Engel. Engels “Yidishe Folkslieder” (1909) staan nog dicht bij het volksidioom, en vormen een opmaat voor een ontwikkeling die veertig jaar later culmineerde in Sjostakovitsj’ meesterwerk “From Jewish Folk Poetry”.

Sjostakovitsj’ liederencyclus werd bekend in het Russisch – maar oorspronkelijk zijn de teksten in Jiddisch, waarin zij op dit album worden gezongen. De klank en expressiviteit van het Jiddisch brengen de liederen dichter bij hun oorsprong: de Joodse volkspoëzie.

De aantrekkingskracht van de cyclus is mede gelegen in de bezetting waardoor minidrama’s ontstaan. In duetten en trio’s zingen moeders donkere slaapliedjes, halen geliefden bij het afscheid herinneringen op, zet een bekeerde dochter haar Joodse vader uit huis, terwijl alle pijn wordt begeleid door de koude wind van een eindeloze winter. Alleen in de laatste drie liederen prijzen gelukkige jonge kolchozniks en theaterminnende matrones het goede leven in de Sovjetunie, in lijn met de communistische partijideologie.

Van de prachtige liederen van Engel klinken sommige in nieuwe bewerkingen, bijvoorbeeld het als kwartet gearrangeerde titellied dat op https://vertoon.org/akh-nit-gut/ te beluisteren is.

Na het concert is er gelegenheid de CD te kopen en met de musici het glas te heffen op de magie van verhalen en muziek.