Gratis
Challenge Toekomstbestendige Woningbouw

Challenge Toekomstbestendige Woningbouw

Venster Acties en details

Gratis

Evenementdetails

Beschrijving van het evenement
Denk samen met de provincie Zuid-Holland mee over hoe we toekomstbestendige woningen kunnen realiseren!

Over dit evenement

Hoe krijgen we de sleutel tot de woning van de toekomst in handen? Hoe kunnen we voldoen aan de maatschappelijke behoefte en het belang om zoveel mogelijk energieneutraal, klimaatadaptief, natuurinclusief, gezond, emissieloos, biobased en circulair te bouwen? Met de Challenge Toekomstbestendige Woningbouw dagen we kennisinstellingen, de bouwsector en overheden uit heel Nederland uit om deze vragen te beantwoorden. Samen maken we toekomstbestendige woningbouw in Zuid-Holland tot het nieuwe normaal. Op de dag zelf maken we multidisciplinaire teams en proberen we zichtbaar te krijgen welke uitdagingen er zijn, hoe we nog meer toekomstbestendig kunnen gaan bouwen en hoe we daarbij eventuele risico’s zoveel mogelijk kunnen beperken.

Over dit evenement

De twee hackathon dagen vinden plaats tijdens het Congres Stedelijke Transformatie in Den Haag (2 juni van 9.00 tot 21.00) en de Provada in Amsterdam (16 juni van 12.00 tot 16.00). Naast hard werken, is er natuurlijk ook tijd om te netwerken en hopen we dat we een hoop van elkaar kunnen leren en er een hoop creativiteit zal ontstaan. Jullie ontvangen een gratis ticket voor zowel het Congres Stedelijke Transformatie als Provada.

Teams ontwikkelen tijdens de hackathon-dagen samen oplossingen en zoeken daarbij naar kansen voor de fabrieksmatige woningbouw. Hierbij strijden ze om het beste idee om toekomstbestendige woningbouw zo gewoon en makkelijk mogelijk te maken voor het betaalbare en middensegment.

Tijdens de twee dagen brengen we iedereen bij elkaar: architecten; prefab bouwers; toeleveranciers van prefab bouwers; studenten, maar bijvoorbeeld ook overheden om na te denken over hoe we toekomstbestendig kunnen bouwen. We gaan aan de slag in multi-disciplinaire teams van maximaal 6 mensen per groepje. Heb je al een bestaand (deel-)concept? Mooi! Neem vooral je bouwtekeningen en je laptop mee. Tijdens de dag faciliteren we een proces, waarbij iedereen zijn of haar ideeën kan inbrengen om deze te verbeteren of misschien zelfs wel opnieuw te verzinnen om samen tot de beste ideeën te komen die wel werken! Er zullen ook experts rondlopen die kunnen helpen!

Waarom deze hackathon?

In feite is de woning van de toekomst gisteren al gemaakt! Want er is nú al veel mogelijk op het gebied van toekomstbestendig bouwen. We zien dat er al op veel verschillende manieren energieneutraal, klimaatadaptief, natuurinclusief, gezond, emissieloos als biobased of circulair wordt gebouwd. Maar niet alles is betaalbaar en op grote schaal toepasbaar. In de praktijk kunnen we niet altijd woningen bouwen die volledig aan álle duurzaamheidseisen voldoen.

Wat is een Hackathon?

Een hackathon is een werkvorm waarin teams in beperkte tijd een oplossing bedenken voor een vraagstuk. Kort gezegd is het een uit de hand gelopen brainstormsessie, een ontdekkingstocht, waarin de deelnemers samen onderzoeken hoe we de toekomst van woningbouw in de provincie vorm kunnen gaan geven.

Het belangrijkste van de hackathon is uiteraard een passende oplossing of uitwerking op het 'probleem'. Om tot het beste resultaat te komen werken we samen in multidisciplinaire teams met een teamcaptain en maximaal 6 mensen per team. Zo kan jij je eigen expertise, talenten en kennis inzetten!

Daarnaast is een hackathon een ontzettend inspirerende dag, waarin het delen van kennis centraal staat. Een ideale manier om nieuwe inzichten op te doen, contacten te leggen en innovatieve ideeën te ontwikkelen.

De winnaar van de hackathon wordt bepaald door een vakjury. De jury bestaat uit sleutelfiguren binnen het speelveld van toekomstbestendige woningbouw. Het gaat om bestuurders en experts die veel met de thema’s bezig zijn.

Wat kan ik verwachten?

Teams die een minimum score behalen, komen indien gewenst, in aanmerking voor een professionele begeleiding en subsidie van enkele tienduizenden euro's om de oplossing uit te werken. Organisaties uit heel Nederland kunnen hier aanspraak op maken, indien ze ook deels werkzaam zijn in Zuid-Holland. Meer informatie hierover maken we bekend op de dag zelf.

De beste teams mogen door naar dag twee, waar zij hun idee nogmaals mogen pitchen aan ervaren sleutelfiguren uit de bouwwereld Deze noemen we ‘dragons’, naar het bekende televisieprogramma ‘Dragons Den’. Aan deze dragons kunnen verschillende dingen gevraagd worden: tips om het idee te verbeteren, inzet of geld om het idee te adopteren of misschien zelfs goede introducties bij andere partijen om het idee verder te brengen. Dit alles met als doel om de verzonnen ideeën en oplossingen ook daadwerkelijk verder te brengen. De dragons besluiten individueel of zij een aanbod doen. De teamleden besluiten of zij hier verder over in gesprek willen en/of het aanbod accepteren.

De beste vier teams worden bovendien beloond met een prijzenpakket. Meer informatie over deze challenge is te vinden op de website van de Provincie Zuid-Holland.

Wie zoeken we?

We dagen de bouwsector, kennisinstellingen en overheden uit om mee te doen. Dus werk jij aan woningbouw, bijvoorbeeld bij of voor een ontwikkelaar, architectenbureau, aannemer, vastgoedinvesteerder, woningcorporatie, beleidsmaker of heb je bijvoorbeeld kennis van of ervaring met duurzame bouw, of ben je student met raakvlakken op deze toekomstbestendige thema’s? Werk je binnen de fabrieksmatige woningbouw of zie ook jij daar grote kansen? Dan kunnen we jouw hulp en energie goed gebruiken! We willen gebruik maken van zoveel mogelijk kennis en expertise en gevarieerde teams samenstellen en waar mogelijk werken we samen met bestaande concepten van prefab-bouwers, dus meld je zo snel mogelijk aan.

Vragen?

Heb je vragen over dit evenement of wil je meer informatie? Stuur dan een mail naar events@brize.com.

Delen met vrienden

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen