Gratis

CHE-salon: 'Zwerm je mee als nijvere CHE- bij rond innovatief project voor...

Evenementgegevens

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Venwoude

Vuurse Steeg 1

3749 AN Lage Vuursche

Netherlands

Kaart bekijken

Vrienden die gaan
Beschrijving van het evenement

Beschrijving


Zwerm je mee als nijvere CHE- bij rond innovatief project voor autistische jongeren met omringende woon- en werkgroep?

Door: Arjen Hoving, Margreet van der Pijl en Ard Hordijk


Doorgaans verbinden praten, voelen en denken ons tijdens de CHE-Salons. Op 23 oktober willen we dat op een andere manier doen, namelijk: ons verbinden via onze talenten, netwerken en inzet rond een concreet sociaal en duurzaam initiatief: Dos Hombros (twee schouders).

Er is veel maatschappelijke vernieuwing vanuit eenheidsbewustzijn nodig om dit initiatief te realiseren. Het initiatief broedt al een tijdje en kan nu snel tot wasdom komen. Triggers ervoor waren de CHE-nieuwjaarsbijeenkomst en de uitdagende lezing van Herman Wijffels voor de zomer waarin Herman ons opriep om vernieuwende integrale sociale en duurzame bottum-up initiatieven te ontwikkelen in samenwerking met CHE-mensen.


Wat is het initiatief?

Dos Hombros wordt een stichting waarin jongeren met zwaar autisme, die nu in een reguliere instelling wonen, op een vernieuwende multidisciplinaire wijze ontwikkeling wordt aangeboden. Het huidige beleid is dat deze jongeren alleen verzorging en dagbesteding krijgen. Doordat zij vrijgesteld zijn van onderwijsplicht, vervalt echter ook hun recht op intensiever ontwikkeling, met vaak zeer trieste consequenties. Dat dit anders kan, is vooral ook in de Verenigde Staten te zien, waar heel verrassende resultaten met deze complexe groep jongeren worden bereikt.

Omdat de reguliere bekostiging in Nederland dit niet mogelijk maakt, kiest Dos Hombros voor een buitenring (woon- en werkgemeenschap) rondom een binnenring met deze jongeren. Het initiatief mag geen risico lopen via afhankelijkheid van wisselende fondsen/sponsoren, daar is de doelgroep te kwetsbaar voor. Er is al een locatie in het midden van het land op het oog. Hier is het mogelijk om de volgende activiteiten te initiëren (alles biologisch/duurzaam): voedselbos, moestuin, theetuin, fietsonderhoud, ambachtelijke producten, educatieve activiteiten voor scholieren/bezoekers en belanghebbenden over autisme, gespreksvaardigheden en duurzaamheid/klimaat en rondleidingen met de

bioloog (o.a. naar weidevogels), leer- en creatieve begeleiding en buiten-fitness. De droom is om het geheel ook energieneutraal te maken en te voorzien van duurzame bewegingsfaciliteiten zoals een therapeutisch bad/yoga/shiatsu/haptotherapie et cetera.

Iedere activiteit is een stuk in de (ook economische) puzzel. Er is een grote behoefte en noodzaak om snel en interactief met alle deelprojecten tegelijk te starten zodat het centrum voor de zomer 2018 kan starten.


Wie zijn de initiatiefnemers?

Een paar ouders van de jongeren die beoogd zijn om er te komen wonen, met om zich heen een zich uitbreidende groep mensen (ongeveer 15 nu, waarvan een wat groter aantal boven de 55 jaar) die zich willen aansluiten om het initiatief van de grond te trekken. Ieder vanuit eigen complementaire kennis en eigen rol. Op de 23e oktober stellen ze zich graag aan je voor!


CHE’ers als zwerm

De groep heeft behoefte aan kennis en inzet op gebied van interactieve projectorganisatie, slimme oplossingen voor uitwisseling van waarden, financiële projectorganisatiekennis/systematiek, connecties/kennis naar initiële en permanente financiering (geld en zeker ook goederen/diensten/tijd voor research/ontwikkeling!), juridische/statutaire en ict-ondersteuning, duurzaam verbouwen-kennis et cetera.

Het zou mooi zijn als we vanuit betrokkenen bij CHE een zwerm van nijvere bijen om het project heen kunnen vormen van mensen die naar behoefte en mogelijkheid in- en weer uitzoemen met hun kennis/inzet en daarvoor op passende manieren voor beloond worden (met nectar!!!).

Arjen Hoving is een van de initiatiefnemers van Dos Hombros en zal het project samen met andere initiatiefnemers toelichten.

Margreet van der Pijl is de oprichter van Bee-Collective, een initiatief om zwermen van mensen te organiseren rondom oplossingen voor complexe duurzaamheidsproblemen. Zij zal tijdens de salon haar zwerm-methodiek inbrengen.

Ard Hordijk zal deze salon mede-begeleiden. Ard is al vele jaren actief binnen het CHE en hij werkt ook als partner van Synnervate. Met Leida

Schuringa en Domi Lambregts vervult hij de nieuwe CHE-rol “Onderzoeker volgende stap CHE-organisatie”.

Tot slot: Als het makkelijk was, dan zou het er al zijn. In dit project kunnen we een uitdaging vinden om iets neer te zetten dat in Nederland nog niet is neergezet en een voorbeeld kan worden voor andere bottom-up initiatieven.

Wil je meedenken of meedoen en het zwermen meemaken? Meld je dan aan!
Aanmelden

Je bent van harte uitgenodigd om deel te nemen aan deze salon. Je kunt je aanmelden door op de groene ‘Evenement bijwonen’ button te klikken, je ontvangt dan een bevestiging van je aanmelding.

Aanmelden is belangrijk, ook als je niet mee-eet. Afhankelijk van het aantal aanmeldingen zoeken we een passende ruimte. Op de dag van de salon krijg je per mail te weten in welke ruimte de salon plaatsvindt.

Mocht je onverwacht toch niet kunnen komen, stuur dan een sms naar Ard Hordijk: 06 13 63 55 62.Samen eten

Venwoude biedt de bezoekers van de salon de gelegenheid om mee te eten. De vegetarische maaltijden worden bereid met volwaardige producten en verse groenten uit de streek en van het seizoen. Venwoude berekent € 13,50 p.p. (contant en graag gepast daar aan de CHE Salonhost te voldoen) en het wordt op prijs gesteld wanneer we even helpen opruimen.

Voor een goede planning van de keuken en de inkopen geven we het aantal eters op vrijdagochtend door. Je kunt je voor het eten aanmelden door - uiterlijk vrijdag 20 oktober aanstaande vóór 17.00 uur - een mail te sturen naar ard@synnervate.nl


Bijdrage

We bieden deze salons aan vanuit de “purpose en principles” van het CHE en om dat in de toekomst blijvend mogelijk te kunnen maken, vragen we van jullie een financiële bijdrage vanaf € 7,50.

En ook mogelijk, word donateur!

Door vrijwilligers voor vrijwilligers georganiseerd. En het CHE heeft kosten. Van de Kamer van Koophandel en de website tot en met het willen vergoeden van de tijd die gaat in het maken van verbindingen tussen partijen die samenwerkingen aangaan waar ze niet van hadden kunnen dromen. Om dat allemaal mogelijk te blijven maken nodigen we je uit om donateur te worden van het CHE. Met een automatische overschrijving van tenminste € 20,-- per maand maak je ons werk mede mogelijk. Het Center for Human Emergence NL is erkend als goed doel, waardoor je giften aftrekbaar zijn voor de belastingen.

Je kunt je als donateur aanmelden door een email te sturen aan Leidje@humanemergence.nl en/of direct een eenmalige donatie of maandbedrag over te maken op IBAN rekeningnummer NL51 TRIO 0212 4791 72 t.n.v. Stichting Center for Human Emergence te Amsterdam.

Overigens zijn losse bijdragen ook zeer welkom.

We hopen dat je komt!

Hartelijke groeten,

Arjen Hoving, Margreet van der Pijl en Ard Hordijk

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Venwoude

Vuurse Steeg 1

3749 AN Lage Vuursche

Netherlands

Kaart bekijken

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen