Gratis

Circular Commitment #2

Evenementgegevens

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Wordt nader bekend gemaakt

Vrienden die gaan
Beschrijving van het evenement

Beschrijving

Wat gebeurt er met luiers als ze worden weggegooid? Waar komen afgedankte dataservers eigenlijk terecht? En wat voor moois kun je doen met bergen gemaaid gras? De Metropoolregio Amsterdam bruist van de circulaire initiatieven rondom het hergebruik van deze grondstofstromen. De Amsterdam Economic Board staat aan de wieg van deze ontwikkelingen en signaleert business mogelijkheden voor het verwerken van afvalstromen tot waardevolle grondstoffen. Verschillende organisaties omarmen deze kansen volop en vormen coalities om plannen verder te brengen.

Zo werden tijdens het eerste Circular Commitment event afspraken beklonken voor textiel, e-waste en agri-food reststromen. Op 23 november, tijdens het Circular Commitment event #2, bekrachtigen partijen ‘live’ Circular Commitments voor het aangaan van nieuwe samenwerkingsverbanden voor luiers, gemaaid gras en dataservers. Daar kun jij bij zijn!

Wat we 23 november laten zien:

Recyclen van luiers; een onsmakelijk idee? Kom maar ruiken

Nederlandse baby’s zijn niet alleen schattig, maar ook enorme milieuvervuilers. Jaarlijks poepen en plassen ze meer dan een miljard luiers vol. Dat geldt overigens ook voor de oudste Nederlanders: dankzij de toenemende vergrijzing produceren zij een vergelijkbare berg incontinentieluiers. AEB vertelt over hoe zij samenwerken om de afvalberg te lijf te gaan door luiers slim uit elkaar te halen en waardevolle grondstoffen als plastics en cellulose opnieuw te gebruiken.

Wat kun je doen met maaisel? Veel!

De Provincie Noord-Holland, Rijkswaterstaat, Natuurmonumenten en Waterschap Zuiderzeeland creëren bergen met maaisel van de openbare en waterwegen.Dit maaisel is prima te verwerken tot isolatiemateriaal in de bouw. Voor andere bedrijven kan het als basis dienen voor de chemie. Partner NewFoss heeft een waardevolle technologie ontwikkeld die uit dit maaisel bruikbare vezels en sappen haalt. Met een consortium van partijen gaan we bouwen aan de hoogwaardige verwaarding van maaisel in het Havengebied van Amsterdam, en hier delen we onze plannen voor het eerst.

Circulaire dataservers, een gat in de markt?

De Metropoolregio Amsterdam is een van de grootste ICT- en datacenter-hubs van Europa. AMS-IX (de Amsterdam Internet Exchange) is bijvoorbeeld dé plek voor grootschalige datacenters. Supersnel internet is natuurlijk geweldig voor de regionale economie, maar ook reden voor zorg: de berg met afgedankte dataservers groeit namelijk gestaag. Uit onderzoek blijkt dat we niet altijd weten wat er met deze afgedankte apparaten gebeurt, en al helemaal niet of deze weer worden hergebruikt. Vanaf nu gaat dat anders: na consultatie met 24 marktpartijen hebben HPE, Nederland ICT, Evoswitch en Amsterdam Green IT inzichtelijk gemaakt hoeveel afgedankte servers er rondzwerven in de regio en hoe we de waardevolle componenten en materialen zouden kunnen behouden. Ze vertellen je alles over hun vernieuwende aanpak.

Pitches: Innovators pitchen circulaire initiatieven en nodigen ook jou uit om bij te dragen.

Voor wie?

Het Circulair Commitment Event is het platform voor innovators, strategen, programmamanagers en anderen in de Metropoolregio Amsterdam die actief (willen) bijdragen aan een circulaire economie.

Kom kijken (en ruiken) en doe mee in deze beweging om de regio meer circulair te maken!

Lees en kijk hier voor een impressie van Circulair Commitment event #1 https://www.amsterdameconomicboard.com/results/circular-commitments-koplopers-regio


Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Wordt nader bekend gemaakt

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen