€ 195

œCommunity ontmoet Jan Rotmans | Breda

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Onze Lieve Vrouwelyceum

Paul Windhausenweg 11

4818 TA Breda

Netherlands

Kaart bekijken

Beleid voor refunds

Beleid voor refunds

Restituties tot 7 dagen voor evenement

Eventbrite-kosten zijn niet restitueerbaar.

Beschrijving van het evenement
Jan Rotmans: ‘Het zit in onszelf: Als je zelf wezenlijk wilt veranderen moet je je eigen weerstand overwinnen.’

Over dit evenement

œCommunity ontmoet ‘Leiders in Verandering’

Het onderwijs vervult een sleutelrol in de samenleving van de toekomst. Richting geven aan die toekomst begint daarmee ook in het onderwijs. Samen zijn we leiders in deze verandering. Wat kunnen we daarbij leren van inspirerende leiders, verfrissende denkers, visionairs en transformatiedeskundigen?

Jaarprogramma 2020 - 2021

œ Operation Education verzorgt dit jaar, verspreid door het land, een reeks masterclasses met ‘leiders in verandering’, van binnen maar juist ook buiten het onderwijs. Zij brengen hun persoonlijke verhaal, hun visie, hun ideeën, diepste inzichten en hun lessons learned naar het onderwijs - vanuit hun persoonlijke inzicht dat het onderwijs een cruciale rol speelt in de transformatie die nu gaande is in de wereld.

We duiken samen de diepte in, je gaat zelf en met elkaar aan de slag, krijgt toepasbare handvatten aangereikt en maakt direct een vertaling naar jouw eigen praktijk. De masterclasses stimuleren je bewustwording van de cruciale rol die jij kunt vervullen. Je wordt uitgenodigd zelf de verantwoordelijkheid te nemen voor het creëren van hetgeen waarnaar je streeft. Een rijke voedingsbodem voor jouw persoonlijke bijdrage. Samen bouwen we aan de fundamenten van eigentijdse leeromgevingen.

Meer informatie vind je op de website van œ Operation Education.

Live ontmoetingen

We geloven dat het ondanks de bestaande onzekerheid belangrijk is om elkaar toch op een passende manier te kunnen ontmoeten. De ontwikkeling van leiderschap lijkt nu belangrijker dan ooit en het effect hiervan is tijdens live ontmoetingen vele malen groter dan digitaal. Het geeft je de mogelijkheid om in een ándere omgeving ándere mensen te ontmoeten en vanuit een ander perspectief te reflecteren op jouw eigen situatie. Dat is in onze ogen essentieel.

Mocht het onverhoopt niet door kunnen gaan door een aanscherping van regels in verband met corona, weet dan dat we een ander moment zullen zoeken waarop we de bijeenkomst zullen organiseren en dat je ticket daarvoor geldig blijft. Mocht je in dat geval verhinderd zijn, dan kun je het ticket ook overdragen aan een andere belangstellende.

Jan Rotmans | Urgentie tot transformatie

‘Het zit in onszelf: Als je zelf wezenlijk wilt veranderen moet je je eigen weerstand overwinnen.’

Jan Rotmans maakt inzichtelijk en voelbaar in welke wereldwijde transformatie we ons op dit moment bevinden en gaat in op de urgentie ervan in het algemeen en die van onderwijs in het bijzonder. Wat zijn kenmerken van een transformatie? Hoe verschilt dit van verandering? Hoe zet je dat in gang en welke cruciale rol is daarbij voor jou weggelegd?

Wereldwijd is er een transformatie gaande, waardoor de economie, politiek, zorg en onderwijs radicaal zullen veranderen. Alle maatschappelijke sectoren waarin de mens niet centraal staat, naderen nu hun houdbaarheidsdatum. Mensen ontwikkelen zelf alternatieven en voeren die uit. Samen vormen zij de beweging van onderop, op weg naar een nieuwe samenleving. Dit is geen idealistisch vergezicht, maar de onontkoombare uitkomst van de kantelperiode waarin Nederland zich nu bevindt.

Jan Rotmans neemt ons mee met zijn verhelderende analyses en scherpe betoog voor de noodzaak tot transformatie in het onderwijs.

Unieke mens centraal

In de periode die nu ten einde komt, hebben we het goed functioneren van het systeem belangrijker gemaakt dan het goed functioneren van de mens. De mens is daarbij buitenspel komen te staan en een gevangene geworden van starre regels, protocollen, systemen en een kunstmatige onderverdeling van de leefwereld in niveaus, losse onderdelen.. De wal is het schip nu aan het keren. Mensen komen in verzet, komen zelf in beweging en er ontstaan barsten in het systeem. Een grote chaos is het gevolg, waarvan we de eerste tekenen al kunnen ervaren. Zo’n diepgaande verandering, een verandering van tijdperk, komt maar eens in de 100 tot 150 jaar voor. Het is aan ons zelf om uit de vastlopende systemen te stappen en een nieuwe samenleving te bouwen. Wij hebben daar zelf als mens een sleutelrol in en ook als leidinggevende in een onderwijscontext hebben we daarin een grote rol en dus verantwoordelijkheid.

Jan Rotmans laat de grote beweging zien in de samenleving en doet een appèl op schoolleiders om hierin het voortouw te nemen. In deze masterclass krijg je de handvatten om deze transformatie succesvol te leiden. Jan Rotmans reikt je verandersleutels aan voor jouw onderwijscontext.

Programma

15.30 Inloop en ontmoeten, ontvangst met koffie en thee

16.00 Welkom door het team van œ Operation Education

16.15 Aanvang masterclass met Jan Rotmans

17.30 Ruimte voor vragen, verdieping & dialoog en 'diner pensant'

18.30 Vervolg masterclass: verandersleutels voor eigen onderwijscontext

20.00 Feestelijke afronding & ontvangst van Jans nieuwste boek 'Omwenteling'

Over Jan Rotmans

Bevlogen werkt hoogleraar transitiekunde en duurzaamheid Jan Rotmans aan een gezonde, eerlijke én duurzame samenleving. Met moed en lef bewijst hij dat onderzoeken en signaleren niet afdoende is. Hij is de progressor die de vertaalslag weet te maken van de theoretische transitiewetenschap naar concrete acties en adviezen voor bedrijven, overheden en organisaties in binnen- en buitenland. Niet alleen denken en praten; maar vooral ook DOEN. In het binnen- en buitenland weet Jan tijdens zijn lezingen en colleges mensen te inspireren, motiveren en na te laten denken over de plek waar ze nu staan en wat ze zelf kunnen doen om de toekomst mooier in te kleuren.

‘Als weldenkende mens kun je niet accepteren dat de mensheid de wereld aan haar lot overlaat. We zijn hier niet op aarde om elkaar uit te roeien. Ik voel het als een morele plicht om alle talenten die ik in me heb ten dienste te stellen van de samenleving. Je kan de verandering niet buiten jezelf neerleggen. Je wil er mee aan de slag!’

Voor meer informatie bekijk de website en het publicatieoverzicht.

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Onze Lieve Vrouwelyceum

Paul Windhausenweg 11

4818 TA Breda

Netherlands

Kaart bekijken

Beleid voor refunds

Restituties tot 7 dagen voor evenement

Eventbrite-kosten zijn niet restitueerbaar.

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen