€ 195

œCommunity ontmoet Jos de Blok | Nijmegen

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Montessori College

Kwakkenbergweg 27

6523 MJ Nijmegen

Netherlands

Kaart bekijken

Beleid voor refunds

Beleid voor refunds

Restituties tot 7 dagen voor evenement

Eventbrite-kosten zijn niet restitueerbaar.

Beschrijving van het evenement
Jos de Blok: ‘Eigenlijk hebben we het over iets heel simpels: we laten mensen met kennis van zaken doen wat ze denken dat goed is.'

Over dit evenement

œCommunity ontmoet ‘Leiders in Verandering’

Het onderwijs vervult een sleutelrol in de samenleving van de toekomst. Richting geven aan die toekomst begint daarmee ook in het onderwijs. Samen zijn we leiders in deze verandering. Wat kunnen we daarbij leren van inspirerende leiders, verfrissende denkers, visionairs en transformatiedeskundigen?

Jaarprogramma 2020 - 2021

œ Operation Education verzorgt dit jaar, verspreid door het land, een reeks masterclasses met ‘leiders in verandering’, van binnen maar juist ook buiten het onderwijs. Zij brengen hun persoonlijke verhaal, hun visie, hun ideeën, diepste inzichten en hun lessons learned naar het onderwijs - vanuit hun persoonlijke inzicht dat het onderwijs een cruciale rol speelt in de transformatie die nu gaande is in de wereld.

We duiken samen de diepte in, je gaat zelf en met elkaar aan de slag, krijgt toepasbare handvatten aangereikt en maakt direct een vertaling naar jouw eigen praktijk. De masterclasses stimuleren je bewustwording van de cruciale rol die jij kunt vervullen. Je wordt uitgenodigd zelf de verantwoordelijkheid te nemen voor het creëren van hetgeen waarnaar je streeft. Een rijke voedingsbodem voor jouw persoonlijke bijdrage. Samen bouwen we aan de fundamenten van eigentijdse leeromgevingen.

Meer informatie vind je op de website van œ Operation Education.

Live ontmoetingen

We geloven dat het ondanks de bestaande onzekerheid belangrijk is om elkaar toch op een passende manier te kunnen ontmoeten. De ontwikkeling van leiderschap lijkt nu belangrijker dan ooit en het effect hiervan is tijdens live ontmoetingen vele malen groter dan digitaal. Het geeft je de mogelijkheid om in een ándere omgeving ándere mensen te ontmoeten en vanuit een ander perspectief te reflecteren op jouw eigen situatie. Dat is in onze ogen essentieel.

Mocht het onverhoopt niet door kunnen gaan door een aanscherping van regels in verband met corona, weet dan dat we een ander moment zullen zoeken waarop we de bijeenkomst zullen organiseren en dat je ticket daarvoor geldig blijft. Mocht je in dat geval verhinderd zijn, dan kun je het ticket ook overdragen aan een andere belangstellende.

Jos de Blok | Leiding geven aan zelfsturing

‘Eigenlijk hebben we het over iets heel simpels: we laten mensen met kennis van zaken doen wat ze denken dat goed is.'

Jos de Blok, de oprichter van Buurtzorg, is een van de belangrijkste denkers én doeners van deze tijd. Tijdens deze ontmoeting leert hij ons over de uitgangspunten die hij heeft toegepast binnen Buurtzorg en de betekenis die het kan hebben voor jouw leiderschap en jouw onderwijs. Hoe kun je vanuit een ander paradigma een nieuw conceptueel model opbouwen vanuit de behoeften van het kind en de relatie tussen leerling en leraar?

Programma

15.30 Inloop en ontmoeten, ontvangst met koffie en thee

16:00 Aanvang masterclass: succesvolle principes van Buurtzorg uitgelicht

16:45 Korte pauze, dialoog en koppeling naar eigen context

17:00 Vervolg masterclass: cyaan organiseren, hoe doe je dat?

17.30 Transfer naar eigen onderwijscontext in groepen

18.15 Dialoog en 'diner pensant'

19.00 Vervolg masterclass: hoe leid je een team dat in transitie gaat?

19.30 Transfer, vragen en conclusies

20.00 Feestelijke afsluiting

Over Jos de Blok

“Een manager die niet wilde managen. Een bestuurder met vakkennis. Een anarchist bovenaan de ladder. En zo kon het gebeuren dat, terwijl de zorg een product werd en de patiënt een klant, De Blok begon met de bouw van een klein paradijs midden in de bureaucratische hel. Terwijl de zorg verstrikt raakte in schaalvergroting, marktwerking en papierwerk, besloot De Blok vol in te zetten op schaalverkleining, samenwerking en vertrouwen.

Het begon met één team van vier verplegers in Enschede. Inmiddels zijn het meer dan achthonderd teams in heel Nederland. Maar het belangrijkste aan Buurtzorg is wat het niet is. De organisatie heeft geen managers, geen callcenter en geen planners. Er zijn geen targets en geen bonussen. Er is nauwelijks overhead en er wordt weinig vergaderd. Er is geen flitsend hoofdkantoor in Amsterdam - alleen een lelijk gebouw op een lelijk bedrijventerrein in Almelo.

De teams van ongeveer twaalf vakmensen doen zo veel mogelijk zelf. Ze plannen hun eigen week. Ze nemen hun eigen collega’s aan. En ze leveren geen H126 (‘persoonlijke verzorging’), H127 (‘persoonlijke verzorging extra’), H120 (‘persoonlijke verzorging speciaal’) of H136 (‘persoonlijk verzorging zorg op afstand aanvullend’). Nee, Buurtzorg levert maar één product: zorg.”

Wij willen graag een bijdrage leveren aan een andere democratie, waarbij mensen veel meer eigenaarschap hebben over wat er gebeurt,’ vertelt De Blok. ‘Eigenlijk hebben we het over iets heel simpels: we laten mensen met kennis van zaken doen wat ze denken dat goed is. En dan krijg je dus een kleine revolutie.

De Correspondent, 29 augustus 2016. 'Waarom de baas van Buurtzorg de baas van Nederland zou moeten zijn.'

Meer informatie? Bekijk dit portret 'Zorgloos leven van Jos de Blok' op VPRO Tegenlicht.

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Montessori College

Kwakkenbergweg 27

6523 MJ Nijmegen

Netherlands

Kaart bekijken

Beleid voor refunds

Restituties tot 7 dagen voor evenement

Eventbrite-kosten zijn niet restitueerbaar.

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen