Compassie als oplossing volgens George Monbiot

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Het Stadshuus

Markt 3

Lochem

Netherlands

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement

Beschrijving

Hoe overwinnen we toenemende vervreemding, eenzaamheid en ecologische rampspoed? Er is een nieuw verhaal nodig om de samenleving te bevrijden van het allesoverheersende rendementsdenken. De invloedrijke Britse denker George Monbiot heeft antwoorden hoe we uit deze puinhoop komen. We moeten onze relatie tot de natuur, de medemens, de gemeenschap, de politiek, en vooral tot onszelf opnieuw uitvinden.

Na 30 jaar neoliberalisme zijn we doodziek. Kort en bondig is dat de alarmistische boodschap van George Monbiot, ecoloog, schrijver en columnist voor de Engelse krant The Guardian. Alle crisissen van de afgelopen decennia, of dit nu de politieke, financiële, ecologische of migratiecrisis is, worden overtroffen door de vervreemding van de moderne mens. Die is eenzamer dan ooit, hoewel hij leeft in een wereld van connectiviteit. En volgens Monbiot is de mens zieker dan hij denkt. Hij ziet een psychische ineenstorting in de Westerse wereld, die zich manifesteert in toenemende eenzaamheid, obesitas, medicijngebruik, zelfmoord bij jongeren en gedwongen opnames. Wat is de uitweg uit de puinhoop? Monbiot noemt dat ‘the politics of belonging’: De mens moet zichzelf, zijn naaste en zijn relatie tot de natuur hervinden en herwinnen.

Een goed gesprek over de kracht van compassie met George Monbiot al snoeiende in zijn boomgaard. Op zoek naar voorbeelden die ons een weg uit de crisis kunnen wijzen: de burgemeester van een Italiaanse bergdorpje die zich op onorthodoxe wijze ontfermt over immigranten, een jonge internetondernemer in IJsland die een digitaal platform voor directe democratie heeft ontwikkeld en een Zwitserse neuroloog die aantoont we onze compassie kunnen bevorderen.

Regie: Jos de Putter

Met: George Monbiot (activist, schrijver en columnist), Olga Klimecki (neurowetenschapper) en Domenico Lucano (burgemeester Riace, Italië).

VPRO Tegenlicht: Compassie als oplossing volgens George Monbiot was te zien op zondag 15 april 2018 op NPO 2.

Programma

19.30 Samen documentaire bekijken
20.15 pauze
20.30 gesprek n.a.v. de documentaire
21.30 napraten onder genot van drankje

Datum: 23 september
Entree: gratis. Reserveren via www.eventbrite.nl

Entree is gratis. Een vrijwillige bijdrage wordt zeer gewaardeerd. Reserveren is noodzakelijk via www.eventbrite.nl

Deze avond maakt ook deel uit van het programma van de Vredesweek in Lochem.


Tegenlicht Meetup Lochem wordt ondersteund door: LochemEnergie, Eigenzinnig Lochem, Graafschapbibliotheken, Stichting Welzijn Lochem, Cultureel Cafe Lochem, KomPassie Lochem en de Gemeente Lochem.

Organisatie
Tegenlicht Meetup Lochem wordt georganiseerd door Gerthe Lamers en John Susebeek vanuit hun gezamenlijke interesses in maatschappelijke thema's als duurzaamheid, compassie, co-creatie, natuur, cultuur, gezondheid, zorg, onderwijs.

Wilt u ons ook steunen? Neem dan contact met ons op.
Stuur een mail naar meetuplochem@gmail.com
Datum en tijd

Locatie

Het Stadshuus

Markt 3

Lochem

Netherlands

Kaart bekijken

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen