€ 0 – € 16,84

Congres Commissie Diversiteit

Evenementgegevens

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Cursus- en vergadercentrum Domstad

Koningsbergerstraat 9

3531 AJ Utrecht

Netherlands

Kaart bekijken

Vrienden die gaan
Beschrijving van het evenement

Beschrijving

DE KRACHT VAN ANDERS ZIJN

Voor wie is dit congres?

Voor alle leden van CNV Connectief (sector Onderwijs, sector Zorg & Welzijn en sector Overheid & Publieke Diensten) en belangstellenden. Voor allen met aandacht voor gelijke kansen in een maatschappij waarin ieder mee kan doen. Voor wie kennis wil ophalen bij haar vakorganisatie en de ontmoeting met anderen waardeert.

Neem gerust een collega mee. Haal inspiratie uit deze bijeenkomst en wees van harte welkom! Je ontvangt een bewijs van deelename.

PROGRAMMA

10.00 uur Inloop met koffie en thee
10.15 uur Welkom door de dagvoorzitter Jan Korteweg
Opening door Jan de Vries voorzitter CNV Connectief

10.30 uur Inleiding door Aukje Smit ‘Bespreekbaar maken van psychische diversiteit werkt!’

11.00 uur 1e ronde workshops

12.00 uur Lunch
13.00 uur 2e ronde workshops
14.00 uur Afsluitend napraten met een frisje

INLEIDING

Bespreekbaar maken van psychische diversiteit werkt!

Aukje Smit is zelfstandig onderzoeker voor de inclusieve arbeidsmarkt.
In opdracht van Samen Sterk zonder Stigma deed zij een verkennend onderzoek naar de (mogelijke) rol van vakbonden en ondernemingsraden bij het bespreekbaar maken van psychische diversiteit op het werk. Haar presentatie gaat over de gevolgen van het taboe op psychische aandoeningen op het werk en de resultaten van het onderzoek.

WORKSHOPS

- Samen sterk zonder Stigma ( 1e en 2e ronde)
- Rol ondernemingsraden cruciaal bij uitvoering baanafspraak ( 1e ronde)

- De arbeidsmarktpositie van transgenders ( 1e ronde)
- Een sociaal en veilig leerklimaat voor lhbti-leerlingen ( 2e ronde)
- Anders kijken naar talent met een zintuiglijke beperking ( 2e ronde)

Workshop: Samen sterk zonder stigma

Alles begint bij openheid. De psychische kwetsbaarheid uit de taboesfeer halen voorkomt een krachtig negatief sociaal stempel. Het beïnvloedt de manier waarop mensen zichzelf zien en worden gezien. Het geven van openheid over een psychische aandoening op het werk kan leiden tot discriminatie, het niet verkrijgen van een baan of baanverlies. Ook kan het verzwijgen van het probleem betekenen dat men door gebrek aan begrip en ondersteuning de kans loopt zijn of haar baan te verliezen. Er zijn re-integratieprojecten en trajecten te over. Maar wat doe je als je manager je op de werkvloer niet voor vol aanziet?
Het vinden en behouden van werk is niet eenvoudig voor mensen met een (ernstige) psychische aandoening. Stigma speelt hierin dikwijls een grotere rol dan de aandoening zelf.
‘Mijn verhaal kan letterlijk levens redden’ zegt Klaas Pieter Derks in een interview. Vergeet niet dat psychische aandoeningen de nummer één dodelijke ziekte onder jongeren zijn.
De veiligheid voelen om een individu te mogen zijn is nog een grijs gebied. Samen Sterk zonder Stigma bouwt met haar ambassadeurs actief mee aan een netwerk dat direct contact bevordert tussen mensen met en zonder psychische aandoening in de eigen omgeving.
Om van deze wereld een betere plek te maken.
Klaas Pieter Derks, UWV en o.a. ambassadeur Samen Sterk zonder Stigma.

Workshop: Rol ondernemingsraden cruciaal bij uitvoering baanafspraak

Wat kan de ondernemingsraad betekenen bij het realiseren van de baanafspraak conform de wetgeving? Hoe komt het effectief ter sprake en wat heb je daarvoor nodig?

In een prikkelende discussie wordt je op het spoor gezet zelf aan de slag te gaan in de eigen organisatie.

Recht op werk ondanks een beperking hoort op elke agenda te staan. Een andere benadering maakt dat werkgevers aangeven dat er plaats is voor Wajong met een beperking, trans personen en anderen met een bepaald stigma.
In deze workshop krijg je inspiratie en voorbeelden van good practise om er samen sterk voor te blijven. Hans Spigt en Willem Jelle Berg nemen alle or- leden mee in een discussie die je niet wilt missen.

Hans Spigt, Jeugdzorg Nederland; eerder baanjager Banenafspraak Overheid/Onderwijs en Willem Jelle Berg , CNV vakcentrale

Workshop: De arbeidsmarktpositie van transgenders

Succesvolle gendertalenten die tezamen een netwerk vormen om de groep baanzoekende of genderdiverse personen te verbinden, is het levende bewijs dat je gewaardeerd wordt om je talenten in plaats van je gender.
Gendertalent wil het verlies van talenten door kennisgebrek en vooroordelen bij de werkgever en onzekerheden bij de werknemer keren.
Bemiddeling naar werk is hard nodig voor trans personen. Onderzoek, mogelijkheden, coaching en beeldvorming komen aan de orde.
Brechtje Visser, initiatiefnemer en directeur van Gendertalent

Workshop: Een sociaal en veilig leerklimaat voor lhbti-leerlingen

Hoe zorg jij ervoor dat de school veilig is voor lhbti-leerlingen?

Wat ervaren de leerlingen van de zorg en aandacht voor het thema seksuele diversiteit? Hoe maakt het schoolpersoneel werk van dit thema, vanuit de zorg dat de school veilig moet zijn voor alle leerlingen? Waar hebben beide groepen behoefte aan?
De nationale Onderwijsalliantie voor Seksuele Diversiteit heeft in 2017 gesprekken gevoerd met leerlingen, leraren en schoolleiders in primair en voortgezet onderwijs. Aan de hand daarvan heeft ze vastgesteld waardoor aandacht voor seksuele diversiteit ook ècht van de grond komt in een school. In deze sessie gaan we dat met elkaar langs. Daarnaast halen we op welke extra ondersteuning jij binnen de school kan gebruiken.
Bezoekers krijgen gratis het boekje mee ‘Waar begin je? Met leerlingen en leraren in gesprek over respect voor seksuele diversiteit’.

Marinus Schouten, beleidsmedewerker en projectleider van de stichting School & Veiligheid.

Workshop: Anders kijken naar talent met een zintuiglijke beperking
Sandra Ballij is in 2007 een van de eerste succesvolle commerciële sociale ondernemingen van Nederland gestart: Restaurant Ctaste, dineren in het donker. Dit bedrijf laat jaar op jaar zien dat het de markt outperformt en biedt al jaren echte werkgelegenheid voor een groep die blind of zeer slechtziend en daarom ook ooit officieel volledig afgekeurd werd. Op basis van het feit dat als iets niet werkt, je jezelf aanwent om andere talenten in te zetten. Juist die talenten kunnen heel waardevol zijn binnen een organisatie.
In augustus 2014 is naast het restaurant een nieuwe belevenis geopend: CtheCity.
Dit is een attractie in het donker waarbij elementen van de stad Amsterdam zijn nagebouwd om te ontdekken.
Om ook anderen te inspireren is Ctalents geboren. Eind 2013 is er eerst een pilot gestart om mensen met een auditieve of visuele beperking in hun kracht zetten. Dit heeft geresulteerd in implementatie in een multinational, zodat daadwerkelijk mensen duurzaam aan de slag zijn.
De stichting bemiddelt naar behoefte in scholing, waarbij men in deeltijd werkt en in deeltijd studeert. Vaak op maat gemaakte workshops en trainingen, maar ook MBO of HBO.
Ondertussen wordt samengewerkt met banken, diverse provincies, MKB organisaties en goede doelen organisaties. Stuk voor stuk blijkt dat het gewoon kàn.
Sandra Ballij, stichting Ctalents, o.a. winnaar van de Dare to have a Dream Award 2013, winnaar Social Impact lab van PwC 2014, winnaar Elsevier Social Enterprise award​​​​​​​

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Cursus- en vergadercentrum Domstad

Koningsbergerstraat 9

3531 AJ Utrecht

Netherlands

Kaart bekijken

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen