Gratis

Cross Media Café - Fact check: de strijd tegen desinformatie

Venster Acties en details

Gratis

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Online evenement

Beschrijving van het evenement
Experts in gesprek over de strijd tegen desinformatie

Over dit evenement

Hoe zorgen we voor betrouwbaar nieuws op sociale media? Sensationele en incorrecte informatie wordt veel gedeeld. Van misleidende informatie over vaccins, complotten over verkiezingen tot niet-van-echt te onderscheiden fake video's. Het is een groot probleem dat speelt op verschillende niveaus.

Er kan opzet in het spel zijn; campagnes die ontwikkeld zijn om foutieve informatie de wereld in te helpen, maar ook algoritmes kunnen het publiek richting de verkeerde informatie sturen. En dan heb je ook nog de nieuwste vorm van synthetische media: deepfakes. Maar hoe kun je deze vormen van desinformatie nu opsporen en herkennen?

In dit Cross Media Café gaat moderator Monique van Dusseldorp samen met experts, in op de verschillende manieren waarop je de betrouwbaarheid van nieuws kan checken. Naast een presentatie van verschillende oplossingen, gaan we ook in op de toekomst van het nieuwslandschap, en welke rol de verschillende partijen daarin spelen.

Gasten

Onderstaande experts schuiven bij ons aan:

  • Laura Ellis (BBC): Laura is Head of Technology Forecasting bij BBC. Ze is een ervaren journalist met een focus op desinformatie, technologie, machine learning en data. Ze heeft als verslaggever, producer en redacteur gewerkt binnen nieuwsteams in radio, tv en online. In haar huidige functie wil ze ervoor zorgen dat de BBC het beste in staat is om te profiteren van opkomende technologieën.
  • Martijn van Dam (NPO): Martijn is lid van de Raad van Bestuur van de NPO en verantwoordelijk voor de portefeuille Technologie en Innovatie. Van 2003 tot 2015 was hij Tweede Kamerlid voor de PvdA. Hij hield zich hier onder meer bezig met economische zaken, integratie, media en buitenlands beleid. In 2015 werd Martijn van Dam benoemd tot staatssecretaris van Economische Zaken en hij maakte in 2017 de overstap naar de NPO.
  • Robert van der Noordaa (Trollrensics): Robert is analist en mede-oprichter van Trollrensics. Hij is gespecialiseerd in onderzoek naar trollen en desinformatie. Deze kennis heeft hij onder andere ingezet tijdens een onderzoek naar campagnes rondom de verkiezingen.
  • Annique Mossou (Bellingcat): Annique is trainer en onderzoeker bij Bellingcat. Ze maakte in het verleden deel uit van een Open Source Intelligence-team van de Nationale Politie, waar ze zich specialiseerde in online jihadistische propaganda. Bij Bellingcat concentreert ze zich op de wereld van mis- en desinformatie.
  • Tamara Witschge (HvA & RUG): Tamara is Lector Crossmedia bij de Hogeschool van Amsterdam en Hoogleraar Media en Creatieve Industrie bij de Rijksuniversiteit Groningen. Ze runt het vijfjarige, door NWO gefinancierde onderzoeksprogramma 'Ondernemerschap op werk' en het actieonderzoeksproject 'Documenting Complexity'. Ze doet onder andere onderzoek naar innovatie, creativiteit en (sociale) verandering in en door media. Ook is ze betrokken bij het onderzoek van het AI, Media and Democracy Lab.
  • Clémence Overeem (AFP Factcheck Nederland): Clémence is journalist bij AFP Factcheck Nederland. Voordat hij hier in 2021 aan de slag ging, studeerde hij Europese geschiedenis van het Europaeum Programme en International Studies aan de Universiteit Leiden. Tijdens zijn studies was hij werkzaam als factchecker voor het Leidse initiatief Nieuwscheckers. Door zijn jarenlange ervaring met vormgeving, visuele effecten en video heeft hij een scherp oog voor visuele desinformatie. In combinatie met zijn onderzoeksvaardigheden verifieert hij twijfelachtige beweringen op sociale media.

Praktische informatie

Het Cross Media Café zal plaatsvinden op 20 april van 16.00 - 17.00 uur en is te volgen via een gratis livestream via Zoom. Wil je erbij zijn? Registreer je dan snel! Een dag voor het event ontvang je de link naar de livestream per mail.

Heb jij een vraag voor een van de sprekers? Er is een chatfunctie tijdens de livestream, dus je kan ter plekke je vraag stellen! Of stuur hem nu vast in via communicatie@mediaperspectives.nl

Schrijf je snel in, we zien je graag op 20 april!

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Online evenement

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen