€ 7,50 – € 30

Cultureel Café Dalfsen Literatuurochtenden

Venster Acties en details

€ 7,50 – € 30

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

De Overkant

Kerkplein 22

7721 AD Dalfsen

Netherlands

Kaart bekijken

Restitutiebeleid

Restitutiebeleid

Neem contact op met de organisator om een restitutie aan te vragen.

Eventbrite-kosten zijn niet restitueerbaar.

Beschrijving van het evenement
Serie van 5 Literatuurochtenden onder begeleiding van Simon Peerdeman en Jan Eleveld.

Over dit evenement

Literatuur ochtenden in De Overkant

Nu er meer duidelijkheid is rond corona maatregelen gaan wij op een verantwoorde manier weer starten met de Literatuurochtenden in De Overkant. De eerste bijeenkomst vind plaats op 19 oktober.

de bijeenkomsten starten om 10:00 en duren tot 12:00 uur. Tickets kosten €7,50 per bijeenkomst. Bent u van plan alle 5 bijeenkomsten te bezoeken dan kunt u ook een combinatieticket kopen, hiermee krijgt u 20% korting.

Tijdens deze ochtenden vertellen Simon Peerdeman en Jan Eleveld over de onderstaande onderwerpen.

De ochtenden zijn als volgt ingedeeld:

• 19 okt. 2021 - Jan Eleveld, ‘St.Petersburg, stad en schrijvers’

• 18 nov 2021: Simon Peerdeman, ‘de Schoolmeester (Gerrit van de Linde Jz)’

• 19 jan. 2021 - Simon Peerdeman, ‘Multatuli (Eduard Douwes Dekker)’

• 16 febr. 2021 - Jan Eleveld, ‘Odessa, stad en schrijvers’

• 16 mrt 2021 – Simon Peerdeman, ‘Johan Andreas dèr Mouw’

Sint Petersburg en zijn schrijvers

Sint Petersburg, de tweede stad van Rusland, is nog maar goed 300 jaar oud, maar wordt beschouwd als een van de mooiste steden van Europa. De stad heeft een bewogen geschiedenis.

Vrijwel vanaf de stichting in 1703 hebben schrijvers en dichters Sint Petersburg tot onderwerp van hun verhalen en gedichten gekozen, als decor voor romans en vertellingen, als beschrijvingen van het dagelijks leven in de stad of in de vorm van verslagen van dramatische gebeurtenissen.

Jan Eleveld behandelt de geschiedenis van de stad in de zeer verschillende tijdperken van haar bestaan: de tsaristische periode tot 1917, de communistische tijd voor en na de 2e wereldoorlog en de ontwikkelingen na het uiteenvallen van de Sovjet Unie in 1991, aan de hand van onder meer Poesjkin, Gogol, Dostojevski, Achmatova en de Nederlandse Pieter Waterdrinker.

Odessa en haar schrijvers

Odessa is een havenstad aan de Zwarte Zee. Sinds het uiteenvallen van de Sovjet Unie in 1991 ligt het in Oekraïne, maar qua ontstaan in 1794 en geschiedenis is de stad nauw met Rusland verbonden. Door de ligging aan de Zwarte Zee heeft Odessa van oudsher een zeer kosmopolitisch karakter. Zij is beïnvloed door een veelheid van culturen, van de oude Grieken tot Turken, maar ook West Europeanen en Joden hebben hun stempel op de stad gedrukt.

In de Russische literatuur neemt Odessa en met haar verbonden schrijvers een belangrijke plaats in. Onder meer Isaak Babel, Konstatin Paustovski en het schrijversduo Ilf en Petrov hebben over Odessa geschreven en gebruiken de stad als decor voor hun verhalen. In die zin heeft de stad net als Sint Petersburg een iconische rol.

Jan Eleveld gaat in op de geschiedenis van de stad, mede aan de hand van deze auteurs.

Tekst Jan Eleveld

-------------------------------------------------------------------------------

Zoals gemeld zal Jan drie literatuurochtenden voor zijn rekening nemen en wel op de dinsdagochtenden 18 november 2021, 18 januari 2022 en 15 maart 2022.

Op 18 nov zal de dichter G. Van de Linde Jz centraal staan. Hij leefde van 1808 tot 1858. Zijn eerste dichtbundel onder zijn pseudoniem De Schoolmeester, verscheen na zijn dood onder redacteurschap van zijn grote vriend J.A. Van Lennep die we in een der literatuurochtenden al zijn tegengekomen.

18 jan staan we stil bij het leven en werk van Eduard Douwes Dekker (1820-1887), beter bekend als Multatuli. En, ik kan U vertellen dat Multatuli meer is dan de schrijver van de Max Havelaar alleen. Bovendien speelt ook hier Jacob van Lennep weer een belangrijke rol.

Tenslotte wil ik U dinsdagochtend 15mrt kennis laten maken met het leven en dichtwerk van Johan Andreas dèr Mouw (1863-1919), een dichter die door Gerrit Komrij en Willem Wilmink uit de vergetelheid is gehaald. En Jacob van Lennep ? Die was al 10 jaar dood toen Dèr Mouw werd geboren.

Tekst Simon Peerdeman

-----------------------------------------------------------------------------

LET OP! Deze ochtenden vinden plaats in zalencentrum De Overkant!

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

De Overkant

Kerkplein 22

7721 AD Dalfsen

Netherlands

Kaart bekijken

Restitutiebeleid

Neem contact op met de organisator om een restitutie aan te vragen.

Eventbrite-kosten zijn niet restitueerbaar.

{ _('Organizer Image')}

Organisator Trefkoele+

Organisator van Cultureel Café Dalfsen Literatuurochtenden

Trefkoele+ is hét Trefpunt van Dalfsen

Kulturhus Trefkoele+ bestaat uit twee sporthallen en een sportzaal, waar een groot aantal sportclubs gebruik van maakt. Daarnaast omvat het complex diverse ruimtes, waar meer dan 15 welzijns- en culturele organisaties onderdak hebben gevonden.
Ook biedt een aantal ruimtes de mogelijkheid om een congres, seminar, vergadering of ander event te organiseren. Beamer, geluidsinstallatie of digibord nodig? Geen probleem!

 

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen