Cursus 'Filmmuziek' | Vincent van Warmerdam

Evenementdetails

Locatie

Locatie

Amsterdam Film School

Panamalaan 1M

1019 AS Amsterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Beleid voor refunds

Beleid voor refunds

Geen refunds

Beschrijving van het evenement

Beschrijving

In deze Cursus gidst Vincent van Warmerdam je door het creatieve proces van componeren voor film. Op basis van het script of de beelden zullen de eerste ideeën ontstaan. Welke keuzes zijn er te maken in stijl en instrumentatie, waar ligt de ruimte voor muziek, hoe zorg je voor eenheid en hoe begin je? Aan de hand van eigen praktijkvoorbeelden en persoonlijke inspiraties vertelt Vincent over het componeren voor film. Er is ruimte voor 15 deelnemers per Masterclass waardoor er ruimte is voor veel persoonlijke aandacht van Vincent.

Let op! Deze cursus bestaat uit drie delen, 'Verschijningsvormen', 'Het verhaal biedt mogelijkheden' en De muziekale praktijk'. Deze vinden plaats op drie maandagen avonden. Het is mogelijk om de delen los te boeken als masterclass, maar er wordt sterk aangeraden ze alle drie te volgen. Vandaar dat deze als package deal worden aangeboden.

Beluister van Warmerdam's Soundcloud hier: https://soundcloud.com/vincent-van-warmerdam

Meer informatie over de drie delen:

1) Verschijningsvormen (maandag 28 januari)

Voordat de echte problemen zich voordoen is het toegestaan ons te verlustigen aan de magische voorbeelden. Om filmmuziek te kunnen maken helpt het om films te begrijpen, en ook door specifiek te kijken hoe de muziek daaraan bijdraagt. Zijn er wetten en principes? Wat zijn de valkuilen? Is mineur altijd droevig? Surfend door de geschiedenis van de cinema krijgen we een beeld van muziek als leverancier van supsense, subtekst en sfeer. Welk geluid hoort bij welke genre en hoe wordt er gebruik gemaakt van de clichés? Hoe origineel moet je zijn?


2) Het verhaal biedt mogelijkheden (maandag 18 februari )

De tweede aflevering van de masterclass staat in het teken van de toepassing van het werk in samenwerking met de regisseur en de andere departementen. Steeds aan de hand van klassieke en minder bekende of zelfs slechte voorbeelden vertelt Vincent van Warmerdam over de wisselwerking tussen regie, montage, geluids-nabewerking en muziek.

Er wordt gesproken over de functie in de dramaturgie. Welk verhaal wordt er vertelt en hoe draagt de muziek daaraan bij? Wie bepaald de cues? Wat is de opvatting van de regisseur en in hoeverre is die bepalend..


3) De muzikale praktijk (maandag 4 maart)

Aan de hand van voorbeelden uit zijn eigen werk gaat Vincent van Warmerdam in op het laatste en allesbepalende deel van het proces van filmmuziek maken. Instrumentatie, orkestratie, geluidsopnamen, techniek van synchronisatie, administratie van versies, geluidslagen en de omgang met musici. In deze dynamische fase worden, vaak onder tijdsdruk, belangrijke keuzes gemaakt. Hoe je je optimaal kan voorbereiden zonder een intuïtieve en improviserende kwaliteit kwijt te raken.


Voor wie

Deze Masterclasses zijn bedoeld voor meer ervaren deelnemers. Belangrijk is dat er al een basis is gelegd in het componeren voor film, regisseren tot in de post productie of het begeleiden van de post-productiefase als editor, sounddesigner of producent.

Dit programma is bedoeld voor componisten, regisseurs, editors, geluidsnabewerkers en producenten die zelfstandig werken op semi-/professioneel niveau. Door de selecte groep is er ruimte voor persoonlijke aandacht en diepgang van de theorie.

Locatie

Amsterdam Film School

Panamalaan 1M

1019 AS Amsterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Beleid voor refunds

Geen refunds

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen