Cursus Maaien met de zeis

Cursus Maaien met de zeis

Venster Acties en details

Uitverkocht

Datum en tijd

Locatie

Ergens in Twente

Poppenallee 39

7722KW Dalfsen

Netherlands

Kaart bekijken

Restitutiebeleid

Cursus Maaien met de zeis

Over dit evenement

Een oud ambacht dat steeds vaker wordt uitgeoefend

Maaien met de zeis is niet ouderwets! Het is een oud ambacht dat steeds vaker wordt uitgeoefend. Op een natuurlijk erf is het gras vaak langer. Dat heeft als voordeel dat bloemen en planten de tijd hebben om te groeien waardoor insecten de ruimte krijgen. Een grasmaaier is dan niet meer bruikbaar.

De zeis is een prima alternatief voor een bosmaaier of maaimachine als het gaat om kleinschalig landschapsbeheer. Onregelmatig terrein en lastige hoeken zijn met de zeis vaak handiger en sneller te maaien. Bovendien is een machine duurder in aanschaf, gebruikt brandstof en produceert lawaai. Tot slot is maaien met de zeis goed voor je gezondheid; je bent in beweging en je kunt je hoofd leeg maken.

Maaien met de zeis doe je niet zomaar. Het vraagt om goed gereedschap, kennis van de techniek en gevoel voor de zeis. Tijdens deze cursus leer je niet alleen de techniek, maar ook het haren (scherp maken) van jouw zeis. Ook is er bij de cursus een mobiele smid aanwezig die de zeis afstelt op jouw lichaamsbouw en lengte.

Resultaat

 • Je hebt de basisbeginselen van het maaien met de zeis onder de knie.
 • Je hebt ervaring opgedaan met het scherpen (haren) van de zeis.
 • Je weet hoe je de zeis veilig kunt transporteren.
 • Tijdens de cursus is er een mobiele smid aanwezig die de zeis op jou persoonlijk afstelt.

Voor wie?

Deze cursus is voor iedereen die geïnteresseerd is in het leren maaien met een zeis. Een vooropleiding is niet nodig.

Heb je een vraag of lukt het aanmelden niet? Neem contact met ons op. Wij helpen je graag met je aanmelding 06-82477085 of per mail vrijwilligerswerk@landschapoverijssel.nl

Programma

 • Ontvangst met koffie/thee
 • Theorie
 • Korte uitleg buiten om aansluitend de kennis in praktijk te brengen
 • Lunchpauze (voor soep wordt gezorgd, overige lunch zelf meenemen)
 • Praktijk
 • Afsluiting

  Overige informatie

  Kledingadvies: de cursus vindt buiten plaats. Stem je kleding daarom goed af op het weer, kleed je bij voorkeur in laagjes. Denk hierbij ook aan regenkleding, zonnebrandcrème of hoofdbedekking. Kies stevige schoenen of klompen in verband met veiligheid, ook met warm weer zijn slippers en sandalen niet toegestaan.

  Meenemen: omdat de zeis door de smid ter plekke op jou wordt afgesteld, is het handig om jouw eigen zeis, als je die hebt, mee te nemen. Vanzelfsprekend mag deze oud en/of bot zijn. Je kunt tijdens de cursus een zeis met toebehoren kopen, d.m.v. een eenmalige machtiging (richtprijs € 160, 00). Uiteraard hebben we ook enkele zeisen te leen. Wil je een zeis kopen laat dit dan weten via vrijwilligerswerk@landschapoverijssel.nl, dan kunnen wij zorgen voor voldoende zeisen.

  Delen met vrienden