DDG Avond: maandag 17 juni 2019

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Het Ketelhuis

4 Pazzanistraat

1014 DB Amsterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement

Beschrijving

Regisseurs en scenarioschrijvers zijn maandag 17 juni van harte welkom op de DDG Avond: Film & Psychoanalyse in Het Ketelhuis. Na vele malen de inleiding en het nagesprek verzorgd te hebben van diverse speelfilms, staat psychoanalyticus Michel van Veen dit keer stil bij een documentaire, te weten Goede Buren van Stella van Voorst van Beest.

Voorafgaand aan de filmvertoning zal hij zijn psychoanalytische inleiding houden en na afloop zal er tijd zijn voor een nagesprek met de zaal.


Michel van Veen kort over de film:
Goede Buren laat een strijd zien tegen eenzaamheid. Valt die te winnen? Want uiteindelijk is integratie in onszelf van alle goeds en slechts gedoemd te falen. Er is aanleiding tot pathologische eenzaamheid, bijvoorbeeld wanneer we verward zijn, door agressieve projecties ons denken onder vuur zetten, bang zijn voor depressieve gevoelens en geen verliezen kunnen dragen.

Maar in Goede Buren zien we vooral de normale eenzaamheid, die uit een andere bron voortkomt, namelijk het moeten opgeven van idealiseren. En ook hier geldt dat eenzaamheid inherent is, omdat idealiseren nooit volledig kan worden opgegeven.

Goede Buren brengt ons dan dichtbij onze eigen behoefte aan idealiseren, omdat ook wij afstand zullen moeten nemen van iets waar we zo van hielden, maar daartoe waarschijnlijk niet in staat zullen zijn. Dit leidt bij het kijken van de documentaire tot een ontroerende dynamiek tussen liefde en loslaten.


Goede Buren - inhoud

Toen de Rotterdamse Bep de Bruin na 10 jaar, dood werd gevonden in haar woning, was Rotterdam in shock. Niemand had haar gemist. Hoe kon dit gebeuren? Ada (59) en haar nuchtere overbuurvrouw Wilma (70) besluiten vrijwilligers te worden voor het gemeentelijke antwoord: een campagne tegen eenzaamheid. Samen leggen ze huisbezoeken af, op zoek naar eenzame ouderen die hulp nodig hebben.

Ze ontmoeten Jan (81) en Til (85). Jan heeft zeven jaar lang nauwelijks zijn huis verlaten. In zijn gevecht om onafhankelijk te blijven, wordt hij steeds eenzamer. Til is een sterke en koppige vrouw, die elk aanbod van ondersteuning weigert. De enige aan wie ze haar diepste gevoelens toevertrouwt is haar hond Sandy. Diep geraakt door hun eenzaamheid besluiten Ada en Wilma in actie te komen. Maar kun je iemand wel uit zijn eenzaamheid bevrijden? En waar ligt de grens tussen zorgen voor en bemoeien met?


Ben jij nieuwsgierig naar de visie van een psychoanalyticus op Goede Buren? Bestel je gratis kaartje door op de groene button te klikken.

Datum: maandag 17 juni
Locatie: Het Ketelhuis
Aanvang: 20.00 uur
Toegang: gratis

Datum en tijd

Locatie

Het Ketelhuis

4 Pazzanistraat

1014 DB Amsterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen