Evenementgegevens

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Wereldmuseum

25 Willemskade

3016 DM Rotterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement

Beschrijving

PROGRAMMA
door Cristina Vellinga (Contrappunto) i.s.m. Romanian Cultural Centre/Carmen Sylva Foundation

13.00
Kort welkomstwoord door Alexandra van Dongen, co-curator van de tentoonstelling POWERMASK

13.00-13.45
Betoverende opvoeringen: Maskertradities in Oceanië. Lezing door Fanny Wonu Veys, conservator Nationaal Museum voor Wereldculturen

De maskers in de collectie van het Wereldmuseum zijn de tastbare getuigen van ceremoniën die nog altijd plaatsvinden in sommige delen van het uitgestrekte gebied dat de Europeanen Oceanië noemen en dat reikt van Nieuw-Guinea tot het Paaseiland en van Australië tot Hawaï. Wegens hun stoere en opvallende aanblik worden maskers uit Oceanië al te vaak louter om hun esthetische kwaliteiten bewonderd. Maar ze bieden ook inzicht in de ruime scala van betekenissen en gebruiken die ze in het verleden hadden en soms nog altijd hebben. In deze lezing staan een aantal maskers uit de tentoonstelling ‘POWERMASK’ in de kijker.

13.45-14.30
De Beer is los: Roemeense en Europese maskertradities, Lezing door Alexandra van Dongen

Beschaving en wildheid staan in uiteenlopende wereldculturen tegenover elkaar, parallel aan andere oppositionele begrippen als thuis/buitenwereld, bekend/vreemd, hier/daar, heden/oertijd, stad/platteland, schoon/vuil, wij/zij. Wildheid verwijst naar een natuurtoestand, met cultuurgebonden stereotyperingen, waartoe ook de Europese wildeman als archaïsch personage behoort. Op het Europese continent zijn op de dag van vandaag varianten op de mythische wildeman terug te vinden. Inzoomend op de Roemeense tradities, gaan we ontdekken hoe de gedaanteverwisseling van beer tot mens het einde van de winter markeert.

14.30-15.15
Tour door de tentoonstelling POWERMASK

15.15-16.00
Workshop "Mărṭişor met maskers" (bedeltjes geïnspireerd op de tentoonstelling) voor kinderen en begeleiders in de POWERSTUDIO.

Mărţişor' betekent 'kleine maart' en het is een oude Roemeense viering van de eerste lentedag. Een “Mărțișor” is een bedeltje met een rood-witte snoer eraan dat vooral door vrouwen gedragen wordt.

16.00-17.00
Borrel in museumcafé

Wanneer: 18 maart 2018
Tijdstip: 13:00 - 17:00 uur
Kosten: Gratis, exclusief museumentree (gratis entree op vertoon van Museumkaart of Rotterdampas)

Vooraf registreren via de groene aanmeldknop hierboven.

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Wereldmuseum

25 Willemskade

3016 DM Rotterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen