De didactiek van het creatieve proces

Venster Acties

De didactiek van het creatieve proces

basistraining procesgerichte didactiek voor ZZP'ers in de cultuursector, door Karin Kotte

Door Kunstloc Brabant

Waar en wanneer

Datum en tijd

ma. 4 sep. 2023 09:30 - 12:30 CEST

Locatie

De Nieuwe Veste Molenstraat 6 4811 GS Breda Netherlands

Beleid voor refunds

Restituties tot 7 dagen voor evenement
Eventbrite-kosten zijn niet restitueerbaar.

Over dit evenement

  • 3 uren
  • eTicket voor mobiel

Deze basiscursus bestaat uit 2 dagdelen, op 4 september & 6 november.

Bijeenkomst 1 maandag 4 september, 9:30 - 12:30 uur.

Hoe zorg je ervoor dat álle leerlingen in de creatieve flow komen? De procesgerichte didactiek bestaat uit didactische stappen die leerlingen, paradoxaal genoeg, houvast geven om zich vrij te kunnen uiten. De basistraining procesgerichte didactiek laat je de waarde van het creatieve proces vóelen. Tijdens het doorlopen van een eenvoudig creatief proces wordt constant een terugkoppeling gemaakt naar de hersenen: wat is het effect van deze processtap op het brein, op betrokkenheid en op leren. De didactiek wordt uitgelegd middels beeldend onderwijs maar is te vertalen naar andere kunstvakken. Je reflecteert op je eigen aanbod in formuleert een ontwikkeldoel. Tussen beide bijeenkomsten zet je je eigen ontwikkeldoel in.

Bijeenkomst 2 maandag 6 november, 9:30 - 12:30 uur

We reflecteren op de opgedane ervaringen. Vervolgens gaan we verdiepend in op het creatieve proces door te reflecteren op mogelijke processen van kunstenaars en zelf iets te creëren over het proces…

Reacties van kunstvakdocenten over deze training bij Stadkamer in Zwolle:

“...welke factoren belangrijk zijn voor het succes van een leuke creatieve les of workshop. Ook helpt het me hierop te reflecteren en dus dingen te signaleren in mijn lessen die succesvol zijn of juist hoe ik ze kan verbeteren."

“... over hoe kinderen in een creatief proces te krijgen, en vooral wat daarbij liever te vermijden."

Over de organisator

Georganiseerd door
Kunstloc Brabant

Kunstloc Brabant wil zoveel mogelijk Brabanders deel laten nemen aan kunst en cultuur, want dat inspireert en verrijkt je leven.

Kunst en cultuur vormen de voedingsbodem voor nieuwsgierigheid, verbazing en verbeelding. Als kunst en cultuur van jongs af aan een vanzelfsprekende en onmiskenbare plek krijgen in het dagelijks leven van iedere Brabander, stimuleert dit innovatie en vernieuwing in onze samenleving.

Als provinciaal kennis- en expertisecentrum zetten we ons daarom in voor het brede kunst- en cultuurveld in Noord-Brabant: van basisschoolleerling, fanfaremuzikant tot professionele maker. Ook stimuleren we de inzet van kunst en cultuur bij maatschappelijke vraagstukken zoals leefbaarheid, duurzaamheid en de zorg.

We doen dit door het bieden van expertise, netwerk en toegang tot financiële ondersteuning.