Gratis

De Energietransitie: hoe organiseer je dat?

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Online evenement

Beschrijving van het evenement
Wat is er voor nodig om de kostbare, ingewikkelde transitie naar een decentrale en koolstofneutrale energievoorziening te doen slagen?

Over dit evenement

De transitie naar een decentrale en volledig koolstofneutrale energievoorziening is kostbaar, ingewikkeld en vraagt inzet en betrokkenheid van de samenleving. Hoe organiseer je dat? Wat is er voor nodig om de transitie te laten slagen? 

Van centraal naar decentraal, of iets er tussenin?

Nu energie meer vanuit een decentraal model zal moeten worden opgewekt, klinken veel stemmen enthousiast over zelforganisatie en modellen waar we de overheid niet meer bij nodig zouden hebben. Toch blijft energiezekerheid een collectief gegeven: om mogelijke situaties zoals die van de ‘dunkelflaute’ - een periode met weinig zon en wind - op te kunnen vangen, is een sterke vorm van solidariteit en centrale organisatie nodig. 

‘Energiesolidariteit’ is hierbij een kernbegrip, waarover het maatschappelijk debat nog erg pril is. Waar ligt de juiste balans tussen ‘decentrale’ eigen verantwoordelijkheid en publieke garanties voor betaalbare en betrouwbare energie? 

Er is dus niet alleen een nieuwe techniek nodig om pieken en dalen op te vangen, maar ook sociale innovatie. Hoe maken we het coöperatieve model toegankelijk én zien we toe op ‘energiesolidariteit’? 

Programma

19:30 - Welkom en intro

20:00 – Spreker (TBA)

21:00 - Afsluiting

Deelname is gratis.

Details over het bijwonen van de meetup volgen na registratie.

Over de programmareeks De Energietransitie

In deze programmareeks staat de energietransitie centraal. Het artikel ‘Hoe houden we energietransitie open, eerlijk en inclusief?’ dient als uitgangspunt voor een serie programma’s waarin we in gesprek gaan met experts en ervaringsdeskundigen. 

De reeks programma’s richt zich op drie cruciale vraagstukken binnen de energietransitie: het ontstaan van nieuwe ongelijkheden en afhankelijkheden, het ontwerpen van nieuwe organisatievormen, en het ontrafelen van de ‘achterkant’ van het gedigitaliseerde energiesysteem.

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Online evenement

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen