De Groene Maakplaats: Wood Wibe Web workshop

De Groene Maakplaats: Wood Wibe Web workshop

van Waag

Venster Acties en details

Gratis

Datum en tijd

Locatie

Startup Village

608 Science Park

1098 XH Amsterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Tijdens deze wandeling ontwarren we digitale kabels en natuurlijke wortels in de ondergrondse van het Science Park.

Over dit evenement

Op het huidige Amsterdam Science Park, werd 34 jaar geleden het fundament gelegd voor een wetenschappelijk online netwerk: het wereldwijde web (WWW). Nederland werd als eerste land in Europa aangesloten op het internet en het Nationaal Onderzoeksinstituut voor Wiskunde en Informatica (CWI) legde in 1988 de eerste internetverbinding tussen de VS en Europa.

Het digitale en natuurlijke ondergrondse

Tegenwoordig is het Science Park een van de knooppunten van onze digitale wereld. Onder de grond is het een wirwar van kabels en koper. Is er dan nog wel plek voor wortels en bodemleven? Naast het digitale netwerk hebben we namelijk ook te maken met de natuurlijke variant: het Wood Wide Web. Dit is een gigantisch ondergronds schimmelnetwerk dat plantenwortels met elkaar verbindt, waardoor planten water, koolstof, stikstof en andere voedingsstoffen en mineralen kunnen overdragen of uitwisselen.

Hoe zit dat? Is een boom soms ook een datacenter? En hoe wisselen verschillende soorten signalen met elkaar uit? Ontdek het tijdens de Wood Wide Web workshop met bodemecoloog Elly Morriën (Universiteit van Amsterdam) en bioloog Kas Houthuijs (BioHack Academy instructeur bij Waag).

Wat we gaan doen

Bodem-ecoloog Elly Morriën zal vertellen over het belang van een gezonde bodem en ecosystemen. We behandelen vragen als: wat leeft er allemaal en hoe gezond is de grond nog in onze stad?

Samen met bioloog Kas Houthuijs duiken we de grond in om te kijken hoe de complexe samenleving van het Wood Wide Web in elkaar zit. Micro-organismen werken samen, voeren strijd en sluiten onderling dealtjes om te kunnen overleven. Kas zal zijn zelfgebouwde modderbatterij demonstreren en je krijgt instructies mee om er thuis zelf een te bouwen. Met de modderbatterij kun je thuis testen hoeveel microben er actief zijn in de pot-en tuinaarde van jouw plantjes, en of het ze goed vergaat.

Over de Groene Maakplaats

De Groene Maakplaats is een maandelijkse open werkplaats van Waag op het Start-up Village van Amsterdam Science Park. Hier brengen we buurtbewoners, studenten en werkenden bij elkaar om samen te leren kijken en luisteren naar de natuur. We organiseren praktische workshops om je leefwereld al spelenderwijs te vergroenen. De Groene Maakplaats voor iedereen die zich wil verdiepen in ecologie in de stad.

Delen met vrienden