De meer-dan-menselijke schuilplek: biomaterialen

Venster Acties

De verkoop sluit binnenkort

De meer-dan-menselijke schuilplek: biomaterialen

De tweede workshop van de meer-dan-menselijke schuilplaats richt zich op biomineralen en bioplastics, en laat ons kennismaken met de natuurl

Door Waag

Waar en wanneer

Datum en tijd

za. 10 jun. 2023 13:00 - zo. 11 jun. 2023 17:00 CEST

Locatie

Cafe Restaurant Polder 201 Science Park 1098 XH Amsterdam Netherlands

Beleid voor refunds

Neem contact op met de organisator om een restitutie aan te vragen.
Eventbrite-kosten zijn niet restitueerbaar.

Over dit evenement

  • 1 dag 4 uren
  • eTicket voor mobiel

Er komt een meer-dan-menselijke schuilplaats op het Amsterdam Science Park tot leven! Met The Holebearers onderzoeken architect Estelle Barriol en kunstenaar / aardewetenschapper Esmee Geerken hoe onze bouwwerken nuttig kunnen zijn voor onszelf én onze mededieren. Ze vragen zich af hoe het verlangen om te kunnen schuilen ook tot gedeelde plekken kan leiden en daarmee tot interspecies dialogue.

Ze bedachten een bonte installatie waar allerhande bewoners van het Science Park kunnen vertoeven en elkaar ontmoeten. De installatie zal bestaan uit een hut waar de terugkerende wolf kan paren, geflankeerd door een leefmuur voor ijsvogels, een bankje van ‘rammed earth’ en een konijnenburght waar ook vossen kunnen settlen. De hut dient bovendien als een meditatie- en observatieplek voor mensen, waar je het komen-en-gaan van de andere bewoners kan volgen zonder ze te verstoren. De installatie wordt gebouwd op een mooi, beschut hoekje van het Science Park, naast Anna’s Tuin & Ruigte en het open veldje met de wadi.

De installatie zal daar tenminste de hele zomer te bewonderen zijn tijdens het landschapsfestival, en daarna langzaam verteren en onderdeel worden van het lokale ecosysteem.

Workshop #2: biomaterialen

Om dit veelsoortige paleis gestalte te geven organiseren we twee workshops. De tweede richt zich op biomineralen en bioplastics, en laat ons kennismaken met de natuurlijke materiaalstromen van steen, koolstof, water en nutriënten. Met deze kennis onder de riem gaan we calcietkorrels (gewonnen uit drinkwaterzuivering) en bioplastics (uit lokale grondstoffen) inzetten om de dakbedekking van de schuilplaats te bouwen. Wanneer deze materialen over tijd afbreken, dragen ze bij aan de omstandigheden voor nieuwe vormen van biodiversiteit en het verwelkomen van nieuwe levensvormen in het gebied.

Programma

13:00 - 13:30 uur Introductie

13:30 - 14:00 uur Uitleg bouwtechniek rammed earth

14:00 - 16:30 uur Zelf meebouwen aan meer-dan-menselijke schuilplek

16:30 - 17:00 uur Eindigen met drankje en snack.

Idealiter kom je 2 of 3 dagen naar de workshop, als dit niet lukt ben je ook van harte welkom om 1 dag te komen. Je hebt geen voorkennis nodig!

Kledingvoorschriften

Trek werkkleding aan + werkschoenen (bergschoenen of schoenen met stalen neuzen). Je hebt geen voorkennis nodig.

Toegankelijkheid

Dit evenement vindt plaats op de begane grond in het Amsterdam Science Park en is rolstoeltoegankelijk. Mocht je krap bij kas zitten en wel graag aan dit evenement willen deelnemen, neem dan contact op met tanja [@] waag [punt] org. Deze interventie is ontwikkeld door kunstenaar en aardwetenschapper Esmee Geerken in het kader van het landschapsfestival.

Met andere ogen: Landschapsfestival

Met andere ogen: Landschapsfestival nodigt je uit om op het Amsterdam Science Park je zinnen te verzetten en de stad als levende plek te ontdekken, samen met kunstenaars, buurtbewoners en wetenschappers. Tijdens het landschapsfestival bouwen we samen aan een andere relatie met de natuur. Workshops, installaties en biodiverse ingrepen verschuiven onze aandacht gedurende de zomermaanden van bakstenen en bouwwerken naar de beestjes en de bodem.

Over Esmee Geerken

Esmee Geerken is kunstenaar en aardwetenschapper. In haar werk combineert ze deze disciplines voor haar artistiek onderzoek en ontwerppraktijk waarin ze de ervaring van onze materiële omgeving bevraagt. Esmee is afgestudeerd aan de Gerrit Rietveld academie en voltooide een PhD in geochemie aan het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ). Als research fellow bij Waag zal ze onderzoek doen naar de symbiose tussen dieren en mineralen, met als doel om nieuwe materialen te creëren middels biomineralisatie. Dit doet ze in samenwerking met Lucas Evers en planet B.

Over T-Factor

Dit programma is onderdeel van het internationale project T-Factor. Hoe kunnen we stads-initiatieven creëren op een inclusieve manier en voor een verscheidenheid aan levensvormen, zoals mensen, planten, dieren en microben? De aankomende twee jaar onderzoekt Waag binnen T-Factor deze en meer vragen over tussentijdse initiatieven op het Amsterdam Science Park.

Over de organisator

Georganiseerd door
Waag
De verkoop sluit binnenkort