€ 0 – € 195

‘De meerwaarde van ecodorpen’

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Holstohus

Jan Schamhartstraat 5

8121 CM Olst

Netherlands

Kaart bekijken

Beleid voor refunds

Beleid voor refunds

Restituties tot 7 dagen voor evenement

Beschrijving van het evenement

Beschrijving

Het Nederlandse Ecodorpennetwerk organiseert op 27 september a.s. een symposium over de positieve rol die ecodorpen kunnen spelen bij de ontwikkeling van de kwaliteit van de leefomgeving en het halen van verschillende duurzaamheidsdoelen. Initiatiefnemers van ecodorpen, provincies, gemeenten en andere geïnteresseerden kunnen elkaar ontmoeten en ervaringen uitwisselen.


Burgerinitiatieven in de Omgevingswet

In gemeenten verandert veel. In de ruimtelijke ordening is de belangrijkste verandering de invoering van de Omgevingswet, waarin ruimte is voor (sociale) burgerinitiatieven ‘van onderaf’. Tegelijkertijd zijn er de verschillende duurzaamheidsopgaven, zoals duurzame energie, klimaatverandering, lokale werkgelegenheid, lokale voedselproductie en het halen van ‘Sustainable Development Goals’. Deze opgave is te groot voor overheden alleen en gelukkig nemen steeds meer burgers zelf initiatief om een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van een prettige leefomgeving, zoals de initiatiefnemers van ecodorpen. Zij hebben soms hulp nodig om hun plannen op de juiste wijze op de agenda te krijgen. Hierbij kunnen gemeenten een inspirerende en verbindende rol vervullen.

De rol van Ecodorpen

Nederland kent sinds een aantal jaren een klein aantal bestaande ecodorpen, maar een veel groter aantal nieuwe initiatieven, die kunnen bijdragen aan de voorliggende gemeentelijke opgaven. Toch blijkt het steeds weer lastig om daadwerkelijk een ecodorp van de grond te laten komen: er is weinig grond beschikbaar, de grondprijs is hoog en lokale overheden herkennen nog onvoldoende de bijdragen van ecodorpen aan gemeentelijke ambities. Tegelijkertijd bieden maatschappelijke ontwikkelingen kansen voor ecodorpen, zoals meer aandacht voor klimaatveranderingen en circulaire economie.


Programma symposium

  1. De waarde van ecodorpen, met sprekers uit Europa en Nederland.

  2. Praktijkervaringen (successen en belemmeringen) van samenwerkingen tussen lokale overheden en ecodorp(initiatieven) in Nederland.

  3. Verdiepende workshops: hoe krijg je processen in beweging?, het oprichten van lokale coöperaties, ervaringen met zelfbouw, regelgeving, etc.).

De dag wordt afgesloten met de oogst van de dag: hoe kunnen gemeenten en ecodorpen beter met elkaar communiceren om de ontwikkeling en bouw van meer ecodorpen in Nederland mogelijk te maken?

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Holstohus

Jan Schamhartstraat 5

8121 CM Olst

Netherlands

Kaart bekijken

Beleid voor refunds

Restituties tot 7 dagen voor evenement

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen