Gratis

De natuur verbeeld - Matthias Depoorter

Ticketverkoop is gesloten

Registraties zijn gesloten
Je kan helaas geen tickets meer bestellen voor dit evenement. Schrijf je in op onze wachtlijst. Als er dan toch tickets vrijkomen, brengen we je daarvan op de hoogte.

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Thomas More Antwerpen Campus National

Kronenburgstraat 62-66

2000 Antwerpen

Belgium

Kaart bekijken

Ticketverkoop is gesloten

Registraties zijn gesloten
Je kan helaas geen tickets meer bestellen voor dit evenement. Schrijf je in op onze wachtlijst. Als er dan toch tickets vrijkomen, brengen we je daarvan op de hoogte.
Beschrijving van het evenement
Een boeiende spreker trakteert je op een lezing over kunst. Matthias Depoorter geeft de aftrap van ons nieuwe lezingenseizoen

Over dit evenement

In deze lezing belicht Matthias Depoorter de vele verschijningsvormen en betekenissen van natuur in kunst.

Schildering van natuur

De natuur wakkert de verbeelding van kunstenaars aan. Zoals vele andere mensen zijn ze gevoelig voor de schoonheid en het mysterie van de ons omringende (natuurlijke) wereld. Maar de natuur schilderen met wetenschappelijke pretenties vergt jarenlange toewijding. Wisten oude meesters wat ze deden? Hoe ver reikte hun kennis van de fysionomie en het gedrag van vogels? Werkten ze empirisch of hadden ze andere doelen voor ogen?

Natuur in kunst

Als kunsthistoricus, schrijver en freelancecurator spreekt Matthias Depoorter over zijn twee favoriete onderwerpen: natuur en kunst. De uitgebreide collectie van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen staat hierbij centraal. Depoorter is de uitgelezen persoon voor dit onderwerp. Toen hij amper tien jaar oud was, ontpopte hij zich tot veldornitholoog. Overal waar hij kan, kijkt hij naar vogels. Die passie combineert hij met zijn onderzoeksdomein: de beeldende kunst.

Matthias Depoorter in een notendop

  • Matthias Depoorter studeerde kunstwetenschappen aan de UGent.
  • Hij was kunstcriticus voor Knack en publiceert voor verschillende kunstmagazines.
  • Van 2011 tot 2018 werkte Depoorter voor de Vlaamse Kunstcollectie, het samenwerkingsverband tussen het KMSKA, het Groeningemuseum, het MSK Gent, Museum – M Leuven en Mu.ZEE. Hij was daarnaast projectverantwoordelijke van de Summer Course for the Study of the Arts in Flanders.
  • In 2018 werkte hij in het Museum voor Schone Kunsten in Gent als assistent-projectcoördinator en assistent-curator van de prestigieuze tentoonstelling Van Eyck. Een optische revolutie. Hij was ook coördinator van het gelijknamige wetenschappelijke boek.
  • In 2018 cureerde Depoorter de collectiepresentatie gewijd aan Gaspar de Crayer (MSK).
  • Depoorter is een veldornitholoog en een specialist van de schildering van natuur in de kunst van de vijftiende tot en met de zeventiende eeuw. In 2015 publiceerde hij het boek Vliegwerk. Vogels in de kunst.

Beperkte capaciteit

Omwille van de coronamaatregelen zijn we ertoe verplicht om de capaciteit van onze lezingen in te perken. Bij een eventuele versoepeling van de maatregelen kunnen we er steeds voor opteren om bijkomende tickets vrij te geven. Zet je op de wachtlijst voor dit evenement of hou onze kanalen in de gaten.

Vriendenvoordeel

Als vriend van het KMSKA kan je al eerste inschrijven voor alle lezingen van het seizoen. Vriend worden kan via kmska.be/steunen

Meer info

Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen

www.kmska.be

T 03 224 95 50

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Thomas More Antwerpen Campus National

Kronenburgstraat 62-66

2000 Antwerpen

Belgium

Kaart bekijken

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen