Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

VondelCS

Vondelpark 3

1071 AA Amsterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Beleid voor refunds

Beleid voor refunds

Geen refunds

Beschrijving van het evenement

Beschrijving

Zelfstandig journalisten vertellen over hun projecten en laten zien hoe ze geld verdienen met kwaliteitsjournalistiek. Deze bijeenkomst gaat gepaard met de presentatie van het gelijknamige boek De nieuwe journalist.

Een journalistieke carrière begint meestal niet met een krabbel op een contract maar op een inschrijfformulier van de Kamer van Koophandel. Steeds meer journalisten werken als freelancer. Dat is geen gemakkelijke opgave. Uit onderzoek blijkt dat veertig procent van de Nederlandse freelancejournalisten niet of nauwelijks rondkomt. Ondanks deze situatie zijn er zelfstandigen die tijdsintensieve en prijswinnende journalistiek bedrijven. Waarom? En hoe verdienen ze daar hun brood mee? Deze vragen worden 6 februari beantwoord.


Starttijd

Het programma start om 20:00 uur, inloop is vanaf 19:30 uur.


Voor wie?

Voor iedereen die geïnteresseerd is in de werking van de media. Deze bijeenkomst is met name interessant voor journalisten.


Op het podium

Frederique de Jong

Gespreksleider, host van de Follow The Money-podcast Frederique Vraagt Door. Voorheen presentator BNR & NOS.

Margot Smolenaars

Freelancejournalist die schrijft over het rauwe Rotterdam en jeugdzorg. Smolenaars doet onder andere onderzoek naar 'de ripper van Rotterdam', een seriemoordenaar die in de jaren 90 prostituees om het leven bracht.

Olivier van Beemen

Freelancejournalist en onderzoeker. Van Beemen doet al zes jaar onderzoek naar Heineken in Afrika en deed ontluisterende onthullingen. Hij won onder meer een Tegel voor zijn onderzoek.

Dieuwertje Kuijpers

Freelancejournalist bij onderzoekscollectief SPIT. Kuijpers schrijft onder andere over de defensie- en veiligheidssector voor Follow the Money.

Mark Deuze

Hoogleraar Mediastudies, in het bijzonder Journalistiek, aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn meest recente boek is Beyond Journalism, waarin journalistieke startups onder de loep worden genomen.

Erwin van ’t Hof

Coauteur van het boek De nieuwe journalist en cohost van De Pegelpodcast.

Sjoerd Arends

Coauteur van het boek De nieuwe journalist en cohost van De Pegelpodcast.


Meerjarig project

De bijeenkomst vormt de afsluiting van een meerjarig project. De organisatoren, Sjoerd Arends en Erwin van ’t Hof, deden onderzoek naar de groeiende groep freelancejournalisten in Nederland. Ze deelden hun resultaten in De Pegelpodcast, artikelen voor diverse media en een boek: De nieuwe journalist – Van traditioneel naar modern freelancen.


Samenwerking

Deze bijeenkomst wordt georganiseerd in samenwerking met Villamedia en wordt mede mogelijk gemaakt door het Lira Auteursfonds Reprorecht.

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

VondelCS

Vondelpark 3

1071 AA Amsterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Beleid voor refunds

Geen refunds

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen