€ 7,49

De nieuwe wereld van de designer crops: Hoe gentech en data ons eten radica...

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

FreedomLab Campus

62 Plantage Middenlaan

1018 DH Amsterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Beleid voor refunds

Beleid voor refunds

Geen refunds

Beschrijving van het evenement

Beschrijving

Future Affairs #3 - De nieuwe wereld van de designer crops: Hoe gentech en data ons eten radicaal veranderen

Crispr wordt door Silicon Valley en Big Food binnengehaald als revolutionaire vinding waarmee genen in levende organismes preciezer dan ooit kunnen worden veranderd. Pinda's waar niemand allergisch voor is, antivries-aardappelen, driehoekige bloemkool en planten die zichzelf kunnen genezen van ziektes: allerlei designer crops staan op het punt om onze supermarkten en ons bord te veroveren. De fantasie van techneuten en investeerders slaat op hol, en recent besloot de VS om experimenten met crispr helemaal groen licht te geven. Maar wat is hype en wat realiteit? En hoe gaat dit onze relatie met eten, en uiteindelijk met de natuur, veranderen? De vermaarde hoogleraar en plantenfysioloog Michel Haring (UvA) en ervaringsdeskundige op het gebied van voedselinnovatie Matthijs Diederiks (Futurefood.io) komen met ons mee brainstormen over de toekomst van eten.


Future Affairs Wouter van Noort (NRC) & FreedomLab
"First we shape our tools, thereafter our tools shape us." Hoe gaat technologie onze menselijkheid beïnvloeden? In de Future Affairs-serie proberen we een kijkje te nemen in de enorme beloftes en valkuilen van onze technologische toekomst. We hebben het eerder bijvoorbeeld gehad over AI, blockchain, de macht van big tech en de toekomst van nepnieuws.

Tags
CRISPR / designer food / hack the planet / future of food / gentech / evolving nature / anthropocene / technological relation to nature / future proof diet / feeding 10 billion / internet of food / personalized food / global food system / big food / digitizing food / food data / biohacking

Exploratieve sessie
Tijdens deze Future Affairs gaan we de toekomst van voedsel verkennen: nieuwe vormen van genetische manipulatie, de potentiële sociale gevolgen en ethische dilemma's die daarbij horen. Dat doen we samen met Michel Haring (hoogleraar plantenfysiologie van de UvA), ervaringsdeskundige Matthijs Diederiks (Biohacker/filmmaker/oprichter futurefood.io), Julia Rijssenbeek (Filosoof bij FreedomLab Thinktank), Wouter van Noort (Tech-journalist van NRC) en gemodereerd door Jessica van der Schalk (Filosoof bij FreedomLab Thinktank).

In de media

Biografieën
Michel Haring - Universiteit van Amsterdam
Prof. Dr. Michel Haring is hoogleraar plantenfysiologie aan de Universiteit van Amsterdam en doet onderzoek naar hoe planten met elkaar en hun omgeving communiceren.

Matthijs Diederiks - Ervaringsdeskundige voedselinnovatie
Matthijs Diederiks is van origine filmmaker en raakte twee jaar gelden verknocht aan de ontwikkelingen rondom technologisch voedsel, het zogenaamde 'Complete Food'. Hij leefde een jaar volledig op technologisch, vloeibaar voedsel, zoals Soylent, en maakte hier een documentaire over.

Wouter van Noort - NRC & 1Vandaag
Wouter van Noort is journalist bij NRC en technologiecommentator bij 1Vandaag. Hij schrijft over de enorme beloftes en valkuilen van onze technologische toekomst en verstuurt wekelijks een nieuwsbrief met een filter van de belangrijkste actualiteiten omtrend technieuws.

Wekelijkse Future Affairs nieuwsbrief

Julia Rijssenbeek - FreedomLab Thinktank
Julia Rijssenbeek studeerde filosofie en economie aan de Universiteit van Amsterdam en de Erasmus Universiteit. Als researcher bij FreedomLab's denktank onderzoekt ze toekomstvraagstukken waarbij ze zich momenteel bezig houdt met de toekomst van het voedselsysteem.

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

FreedomLab Campus

62 Plantage Middenlaan

1018 DH Amsterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Beleid voor refunds

Geen refunds

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen