De onderzoeker vertelt: ‘Broeders in conflict’ — Vilan van de Loo

Venster Acties

Weinig tickets over

De onderzoeker vertelt: ‘Broeders in conflict’ — Vilan van de Loo

Vrijmetselaren in militaire kringen in Nederlands-Indië

Door Vrijmetselarij Museum

Waar en wanneer

Datum en tijd

zo. 26 mrt. 2023 14:00 - 15:00 CEST

Locatie

Vrijmetselarij Museum Javastraat 2B 2585 AM Den Haag Netherlands

Beleid voor refunds

Neem contact op met de organisator om een restitutie aan te vragen.
Eventbrite-kosten zijn niet restitueerbaar.

Over dit evenement

  • 1 uur
  • eTicket voor mobiel

Vanaf 1763 zijn vrijmetselaars aanwezig in Nederlands-Indië. In de 19de eeuw zijn onder de logeleden vaak vooraanstaande KNIL-officieren te vinden. Hoewel de traditie voorschrijft dat binnen de loge niet over religie of politiek mag worden getwist, kwamen conflicten tussen Broeders in het dagelijks leven toch voor.

Dr. Vilan de Loo bespreekt de complexe verhouding tussen generaal Karel van der Heijden, gouverneur van Atjeh, en mr. T.H. der Kinderen, Regeeringscommissaris, beiden lid van loge De Ster in het Oosten. In 1881 kwam het tot een botsing waarover de hoofdredacteur van De Java-Bode, vrijmetselaar H.B. van Daalen, scherp zijn mening gaf. Indië smulde van de Broederlijke ruzie.

Geschillen werden dus niet altijd ‘met de troffel der liefde bedekt’, zoals in de loge gebruikelijk was. Vrijmetselaarsidealen konden op gespannen voet staan met persoonlijke ambitie en politieke richtlijnen, zoals deze kwestie laat zien. Met de reconstructie van het conflict komt er ook voor ons een dilemma op tafel te liggen. Wat zou u gekozen hebben?

Over de spreker

Dr. Vilan van de Loo publiceert over militair Indië. Ze schreef de inmiddels uitverkochte biografie van Van Heutsz, reconstrueerde de geschiedenis van het KNIL in Een eervol bestaan (2021) en werkt nu aan de biografie van de Atjehgeneraal Frits van Daalen (1863-1930). Zijn oom was H.B. van Daalen, die in de lezing een rol speelt.

De onderzoeker vertelt

Deze lezing wordt georganiseerd binnen de lezingenreeks De onderzoeker vertelt, waarbij onderzoekers verslag doen van recente ontdekkingen. Dit wordt mogelijk gemaakt in samenwerking met Stichting OVN.

De deelnamekosten zijn incl. museumtoegang (graag melden aan de balie voor een audiogids). Bezoek onze website voor de actuele openingstijden.

Over de organisator

Georganiseerd door
Vrijmetselarij Museum

Het Vrijmetselarij Museum geeft als etalage van de Orde van Vrijmetselaren voorlichting over de Nederlandse vrijmetselarij en toont de materiële getuigenissen daarvan aan een breed publiek.

Weinig tickets over
€ 9,50