De plantagedialogen

Venster Acties

De plantagedialogen

De plantagedialogen brengen ons naar de plantages van het Suriname uit de achttiende eeuw. Event in het kader van Letterlijk Leiden

Waar en wanneer

Datum en tijd

Locatie

Wibar Leiden 39 Willem Barentszstraat 2315 TZ Leiden Netherlands

Kaart en routebeschrijving

Zo werkt het

Beleid voor refunds

Restituties tot 7 dagen voor evenement
Eventbrite-kosten zijn niet restitueerbaar.

Over dit evenement

  • 2 uren 10 minuten
  • eTicket voor mobiel

(De deuren openen om 15:00)

De plantagedialogen brengen ons naar de plantages van het Suriname uit de achttiende eeuw. In het kader van Letterlijk Leiden luisteren we naar de pennen van twee Nederlanders uit die tijd. Hun dialogen laten zowel slavendrijvers als slaafgemaakten spreken.

De wieg van het Sranantongo staat op beladen grond: de plantages van Suriname. Wrang, maar het was juist in die mensonterende omstandigheid van onderdrukking dat zoiets moois als Sranantongo kon ontstaan. Deze avond brengt ons naar de plantages van het Suriname uit de achttiende eeuw. We luisteren naar de pennen van twee Nederlanders uit die tijd (1765, 1798). Beiden vonden dat eenieder die in Suriname verbleef Sranantongo beheersen moest. Hun dialogen laten zowel slavendrijvers als slaafgemaakten spreken. En dat schuurt. Want hoe weerzinwekkend de inhoud van de dialogen ook is, de taal waarin ze geschreven zijn is een symbool van menselijke veerkracht, een herinnering dat op een plaats van zoveel misstanden ook iets moois kan ontstaan. Deze middag organiseren we samen met Stichting KENK-I.

Een heads up: de historische teksten laten we onaangeroerd. Er zullen woorden te horen zijn die uit de tijd en aanstootgevend zijn.

Organisatie: Het Taalmuseum, Stichting KENK-I, Voordracht: Pieter van den Broek, Hermine Haman, Reflectie: Margot van den Berg, Cefas van Rossem, Fresco Sam-Sin