De toekomst van een collectie - bestelling gedrukte publicatie

Venster Acties

Meerdere data

De toekomst van een collectie - bestelling gedrukte publicatie

Bestel hier de (gedrukte) publicatie van Bijbels Museum over het ontzamelproces en de succesvolle overdracht van vrijwel de hele collectie.

Waar en wanneer

Datum en tijd

Begint op di. 25 jan. 2022 10:00 CET

Locatie

Nieuwe Herengracht 18 18 Nieuwe Herengracht 1018 DP Amsterdam Netherlands

Beleid voor refunds

Neem contact op met de organisator om een restitutie aan te vragen.
Eventbrite-kosten zijn niet restitueerbaar.

Over dit evenement

Musea die de gedrukte publicatie willen ontvangen, bestellen hier (door een eventbrite-datum te kiezen hier rechts in het scherm) met een betaling van de portokosten (=eventbrite-ticket) een exemplaar en vullen daarbij gelijk hun POSTADRES in. Het Bijbels Museum verstuurt de publicatie circa 2 weken na ontvangst van de betaling naar het opgegeven postadres.

In de publicatie "De toekomst van een collectie. Ontzamelen in de praktijk" van het Bijbels Museum beschrijven Carolien Croon (directeur Bijbels Museum) en Tessa Luger (specialist roerend erfgoed van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) het ruim twee jaar durende ontzamelproces en de succesvolle overdracht van vrijwel de gehele collectie van het Bijbels Museum aan collega-musea en andere erfgoedinstellingen.

Het ontzamelen was een intensief traject want het overdragen van museale objecten door een geregistreerd museum is gebonden aan strikte regels, vastgelegd in de Ethische Code voor Musea, de Leidraad Afstoten Museale Objecten (LAMO 2016) en – voor collecties in overheidsbezit – de Erfgoedwet. De regels zijn bedoeld om musea te helpen hun collectiebeleid aan te scherpen en bijvoorbeeld collecties op te schonen. Het ontzamelen van een gehele collectie vormde echter een uitzonderlijke situatie waarvoor de bestaande wet- en regelgeving niet altijd een oplossing bood. Het herplaatsen en herbestemmen van objecten ging van start met een grondige voorbereiding, waaronder de waardering van de verschillende deelcollecties en objecten. Het Bijbels Museum liet zich hierbij adviseren door de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en een commissie van onafhankelijke experts.

Zoektocht

Met zorg, toewijding én creativiteit vond het Bijbels Museum een nieuw thuis voor het merendeel van de objecten. Zo verhuisde de meer dan 150 jaar oude verzameling van dominee Leendert Schouten naar Museum Catharijneconvent. De collectie archeologische objecten ging naar het Rijksmuseum van Oudheden. Ook werden objecten overgedragen aan (onder meer) het Joods Museum, het Nationaal Onderwijsmuseum, het Nederlands Openluchtmuseum, Beeld en Geluid en de Vrije Universiteit. Met het ontzamelproces maakte het Bijbels Museum een intrigerende zoektocht door waarbij ook lessen zijn geleerd. Lessen die van belang zijn voor museumprofessionals en erfgoedstudenten, en die een bijdrage kunnen leveren aan de verdere ontwikkeling van de LAMO 2016 en daarmee aan de Collectie Nederland.

De publicatie - mogelijk gemaakt dankzij een financiële bijdrage van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en het Mondriaan Fonds – is gratis te downloaden via www.bijbelsmuseum.nl.

Over de organisator