Gratis

Design thinking: ken je doelgroep

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Croeselaan 15

3521 BJ Utrecht

Netherlands

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement

Beschrijving

Training sociale innovatie in de energietransitie

Design thinking: Ken je doelgroep!

Vrijdag 28 september | RVO, Utrecht

Zet jij je in voor energie innovaties die de energietransitie helpen realiseren? Herken je dat er vaak over de techniek en de businesscase van energie innovaties goed is nagedacht, maar projecten toch vastlopen op weerstand of een gebrek aan betrokkenheid? ‘Sociale innovatie' helpt je op weg door bewezen theorieën over het gedrag van mensen toe te passen in de praktijk.

Topsector Energie biedt met het ‘MVI-E Skills Lab’ in het najaar van 2018 een serie trainingen aan op het gebied van sociale innovatie. Deze tweede training leert je om met een open vizier je doelgroep(en) beter te leren kennen, door je ontwerp en aannames continue te testen.Design thinking: ken je doelgroep

Charlotte Kobus, PhD. TINH en docent TU Delft

Hoe zorg ik dat ik mijn project vanaf de start ontwerp met kennis van de doelgroep(en) waardoor de oplossing uiteindelijk echt werkt?

“Design loops moeten we eigenlijk zo klein mogelijk houden, maar dat is niet hoe we meestal werken. We durven en worden geleerd geen fouten te maken. Ons ego bijt zich vast in het idee en vindt het daarom steeds moeilijker los te laten."Voor wie

De trainingen worden enkel dit jaar gratis aangeboden door de Topsector Energie en zijn gericht op mensen die werken aan innovatieve projecten en trajecten in de energietransitie. In het bijzonder voor mensen met een specialistische achtergrond (techniek, beleid, juridisch, financieel), die beseffen dat een project pas slaagt als de sociale condities kloppen, maar die nog niet weten hoe dit te realiseren.

In het MVI-E Skills lab kun je met je eigen casus aan de slag en brengen de trainers en deelnemers relevante voorbeelden uit de energie-transitie in, zoals:

  • Aardgasvrije wijken: Er zijn naar schatting wel 90 partijen nodig om een aardgasvrije wijk te organiseren. Hoe kun je deze partijen beter begrijpen, en je aannames testen over wat voor hen belangrijk is?

  • Verduurzaming van de sociale woningbouw: Hoe krijg je inzicht in de wensen en bezwaren van huurders en zorg je voor een aanbod waar huurders blij van worden?

  • Energiebesparende maatregelen: Hoe kom je erachter wat mensen drijft om energiebesparende maatregelen te nemen? Hoe kun je je aanbod en boodschap aanpassen op de verschillende doelgroepen?


Over de training

Design Thinking: Ken je doelgroep

Iedereen die met een (innovatief) project een verandering in het energiesysteem teweeg probeert te brengen heeft aannames over hoe zijn/haar idee(en) ontvangen en gebruikt zullen worden door de verschillende betrokkenen. Als deze aannames niet aansluiten bij de werkelijke behoeften, kan het project vastlopen of wordt het eindresultaat niet optimaal benut. Een succesvolle innovator test die aannames dus continu en staat volledig open het ook mis te hebben. Je leert in deze training - op basis van je eigen casus - hoe je behoeften van jouw doelgroep(en) boven tafel haalt en kunt meenemen in je ontwerp. Een niet-lineair proces kenmerkend voor ‘Design Thinking’. Je leert een aantal gangbare methodieken en wordt aangemoedigd je eigen manieren te ontdekken.

Enkele reacties van deelnemers aan de training in het voorjaar:

  • “Heel leerzaam maar ook moeilijk om mijn aannames zo te testen – en je gewortelde ideeën durven los te laten. Maar mijn goede kritische luisteraar hielp daarbij”

  • “Heel leuk om zo aan de slag te zijn met mensen uit andere disciplines – en ook te zien hoeveel overeenkomsten er zijn”

  • “Zin om hier concreet mee aan de slag te gaan. Ik voel me empowered om hiermee aan de slag te gaan.”Over de trainer

Charlotte Kobus is mede-eigenaar van TINH, wat zich richt op het mee vormgeven aan co-creatie initiatieven, om te komen tot betere resultaten en een vruchtbare samenwerking vanaf de start. Daarnaast is zij deeltijd docent aan de TU Delft, faculteit Industrieel Ontwerpen. Ze leert studenten bewust te worden van aannames in hun ontwerpproces en deze continu te toetsen.

Ze heeft de nodige praktijkervaring opgedaan als innovator bij netbeheerder Enexis, waar ze verschillende nieuwe energieconcepten heeft ontwikkeld, waaronder Jouw Energie Moment. Het werken bij Enexis heeft ze gecombineerd met haar promotieonderzoek aan de TU Delft getiteld: A switch by design; User-centred design of smart energy technologies to change habits of using energy at home.


Programma

De training wordt gegeven op vrijdag 28 september van 9.30 – 16.30 uur bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland in Utrecht, inclusief koffie/thee/lunch. Als opfrisser wordt er op 1 november een conference call georganiseerd, zodat je nog kunt sparren met de trainer en de groep over jouw ervaringen en prangende vragen nadat je er na de training in de dagelijkse realiteit mee aan de slag bent gegaan.

De training is gratis. De uiterste inschrijfdeadline is 14 september 2018, maar wees er snel bij want de trainingen zitten doorgaans snel vol. Uiteraard verwachten we dus ook dat je echt komt als je jezelf inschrijft!

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Croeselaan 15

3521 BJ Utrecht

Netherlands

Kaart bekijken

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen