€ 0 – € 60

Designers als facilitators van verandering

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Creative Factory

Maashaven Zuidzijde 2

3081 AE Rotterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Beleid voor refunds

Beleid voor refunds

Restituties tot 7 dagen voor evenement

Eventbrite-kosten zijn niet restitueerbaar.

Beschrijving van het evenement

Beschrijving

DESIGNERS ALS FACILITATORS VAN VERANDERING

Verandering bij opdrachtgevers én de creatieve industrie door digitalisering

De rol van de designer verschuift steeds meer naar onderzoeker, strategisch consultant, growth hacker of facilitator. Rollen waar ontwerpers in principe niet primair voor zijn opgeleid. Dat leren we onderweg, met vallen en opstaan. De digitale transitie binnen organisaties vraagt om datavisualisatie, storytelling, overtuigingskracht en ook ondernemerschap. Designers lopen rond binnen innovatiehubs, werken nauw samen met business model experts, data engineers, IT’ers en programmeurs.

De opdrachtgevers zijn steeds vaker – naast de traditionele communicatie- of marketingafdeling - afkomstig uit de business of de IT.

Design Thinking en lean startup methodes krijgen aan de kant van de opdrachtgever steeds meer voet aan de grond. Dit heeft ook het metier van de ontwerper flink beïnvloed. Er wordt van ons verwacht dat we de taal van finance, IT en proces management begrijpen en een substantiële bijdrage kunnen leveren aan de verandering van organisaties - niet alleen de verkoop van meer producten of een sterkere marktpositionering. Zonder vertegenwoordiger op management niveau – ‘de designers in de boardroom’ - krijgt de designer er een takenpakket bij dat nog maar zijdelings het ‘hardcore’ designproces raakt. We worden geacht informatie te verzamelen over de toegevoegde waarde van design om de interne politieke agenda te beïnvloeden en de obstakels voor innovatie weg te nemen.

Kortom: er is werk aan de winkel voor designer, opdrachtgever én designmanager.

Samen met gastheer en DMN-lid Online Department duiken we daarom deze avond in twee vragen die deze veranderende context en de uitdagingen erbij samenvatten:

(1) Hoe kun je als organisatie of agency de gevraagde ‘nieuwe skills’ in huis halen en ontwikkelen?
(2) Hoe zorg je er vervolgens voor dat designteams succesvolle producten en innovaties bij en met de klant kunnen realiseren? Welke vaardigheden heb je nodig om relevant te blijven voor organisaties en toegevoegde waarde te kunnen blijven leveren?

Online Department presenteert twee praktijkcases uit het MKB waar ze als ‘embedded agency’ een proces van onderzoek en design volledig heeft geïmplementeerd. Door de user-centered design aanpak is de positionering en het verdienmodel blijvend beïnvloed, aangevuld met training en coaching om de methodes ook binnen de organisaties over te dragen. Beide bedrijven zullen samen met Online Departement de case presenteren: wat was de aanleiding? Wat werd de aanpak en wat waren de te nemen stappen? En wat ging goed en wat waren de valkuilen?

Tot slot wordt vanuit de opleidingen CMD (‘belangrijke leveranciers van de grotere digitale agencies’) gereflecteerd op de benodigde ‘nieuwe’ skills van designers. Met name hoe een aantal CMD’s (w.o. de Hogeschool van Rotterdam) recent haar curriculum radicaal heeft gemoderniseerd en aangepast om ‘future proof’ te zijn. Wat is er veranderd? Hoe wordt dat gewaardeerd? En wat gaat dat CMD-studenten, designers, agencies en opdrachtgevers opleveren?

https://www.onlinedepartment.nl/

Programma
Vanaf 17.30: Inloop met hapjesbuffet
Vanaf 18.30: Inhoudelijk programma
- Welkom door DMN en Online Department
- Case 1 door Online Department en opdrachtgever uit het MKB
- Case 2 door Online Department en opdrachtgever uit het MKB
- De CMD's en het nieuwe curriculum
- Q&A, discussie, wrap- up

Daarna: netwerkborrel
Einde: uiterlijk 22.00 uur

Datum en tijd

Locatie

Creative Factory

Maashaven Zuidzijde 2

3081 AE Rotterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Beleid voor refunds

Restituties tot 7 dagen voor evenement

Eventbrite-kosten zijn niet restitueerbaar.

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen