Docentendag 2020

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Technische Universiteit Eindhoven

5612 AZ Eindhoven

Netherlands

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement

Beschrijving

Docentendag 26 maart 2020

De faculteiten Electrical Engineering (EE) en Technische Natuurkunde (TN) van de TU/e organiseren dit jaar voor de 14e keer een bijeenkomst voor docenten uit het middelbaar onderwijs.

Het programma ziet er als volgt uit:

12:30 uur – 13:00 uur: koffie en thee.

13:00 uur – 14:00 uur: lezing Vianney Koelman: Fysica van de energietransitie

Olie en gas leveren energie-op-aanvraag aan miljarden mensen. We staan nu voor de taak om een transitie te maken naar een duurzaam globaal energie systeem. Historische data gecombineerd met eenvoudige fysische afschattingen geven inzicht in de globale energie transitie: waar staan we, welke richting gaan we op, en welke tijdlijn kunnen we verwachten? Dit zijn vragen die natuurkundigen – en in het bijzonder natuurkunde docenten – direct aangaan. De bedoeling van deze interactieve voordracht is de deelnemer te inspireren tot een rationele benadering van de enorme uitdaging waar we voor staan.

14:15 uur – 15:15 uur: 1e ronde werkgroepen.

Er kan gekozen worden uit de volgende werkgroepen:

  1. Challange based learning.

Een ‘challenge’ is een opdracht, die in overleg met bedrijven wordt geformuleerd en geplant en uitgevoerd wordt door een docenten en studenten team. Een ‘challenge’ voldoet aan de volgende voorwaarden:

- een challenge dient het belang van school en bedrijfsleven,

- een challenge biedt de kans om aan opleidings- en professionaliseringsdoelen te werken, en

- een challenge sluit aan interesses en persoonlijke leerbehoeften

2.Quantumonderwijs

Veel docenten hebben de afgelopen jaren ervaren hoe lastig het is om kwantummechanica over te bren-gen aan hun leerlingen. Leerlingen vinden kwantummechanica abstract, tegen-intuïtief en “ver van hun bed”. Uit verschillend vakdidactisch onderzoek blijkt dat digitale materialen kunnen helpen om kwantum-mechanica toegankelijker te maken voor leerlingen. Echter bestaande computersimulaties (b.v. van PhET) of YouTube video’s kunnen niet zomaar worden ingezet om het Nederlandse kwantumonderwijs te verbe-teren.

Wij hebben verschillende onderzoeksopdrachten voor leerlingen ontwikkeld die gebruik maken van bestaande digitale materialen. Het blijkt dat leerlingen enthousiast zijn over het gebruik van deze opdrachten. Tevens geven leerlingen aan dat de opdrachten helpen om tot begrip te komen van de stof. In deze workshop willen we vijf verschillende onderzoeksopdrachten met jullie delen. Deze opdrachten zijn ook vrij toegankelijk op internet en kan je dus naderhand gebruiken voor je lessen.

Je zal als deelnemer zelf aan de slag gaan met de opdrachten en je wordt gevraagd om tips te geven om de opdrachten verder te verbeteren. Let op: je moet daarom wel een laptop meenemen. De workshop wordt afgesloten met een groepsdiscussie. Tijdens deze discussie zouden we graag van je willen horen op welke manier je deze materialen in zou kunnen zetten in jouw les.

3.Quantumlab

In de periode februari/maart is het mogelijk om met een groep leerlingen een bezoek te brengen aan TU/e om experimenten uit te voeren m.b.t. quantumwereld. Tijdens deze werkgroep kunt u kennis maken met deze experimenten.

4.Havo-leerling, geripte vwo-leerling?

Als je naar de leerboeken kijkt lijkt het havo curriculum een uitgeklede versie van het vwo curriculum te zijn. De laatste jaren wordt deze aanpak steeds meer in twijfel getrokken. Tijden deze werkgroep gaan we de discussie aan of deze aanpak wel correct is en hoe het eventueel anders zou moeten.

5.Havo/vwo-modules in mobiel planetarium (de tent zelf komt niet).

Het mobiel planetarium geniet inmiddels een redelijke bekendheid.

Momenteel wordt gewerkt aan nieuwe programma’s die aansluiten op de examenstof havo/vwo. Tijdens deze werkgroep zal een medewerker van het planetarium laten zien wat er al is en met de deelnemers in gesprek gaan over nieuwe onderdelen.

15:15 uur – 15:45 uur: pauze.

15:45 uur – 16:45 uur: 2e ronde werkgroepen.

17:00 uur – 18:00 uur: lezing Vincent Icke: Reisbureau Einstein.

Vincent Icke (1946) is hoogleraar theoretische astrofysica aan de Universiteit Leiden en bijzonder hoogleraar kosmologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is ook beeldend kunstenaar en publicist. Zijn meest recente boek ‘Reisbureau Einstein’ gaat over de mogelijkheid leven buiten onze planeet te vinden. Zijn lezing zal aansluiten bij dit laatste boek.

18:30 uur – 20:00 uur: maaltijd in Café De Zwarte Doos.

De kosten voor deze docentendag bedragen €35,- .

Facturen hiervoor worden (per school) na het sluiten van de inschrijving verstuurd. Inschrijven kan tot 19 maart aanstaande.

Kostenloos afmelden kan tot 19 maart via een mail naar p.j.neuraij@tue.nl. Daarna zullen de kosten in rekening worden gebracht.

Nascholen

De wet BIO (Beroepen in het Onderwijs), die op 1 augustus 2006 in werking is getreden, bepaalt dat scholen voor hun docenten een bekwaamheidsdossier moeten aanleggen. De docentendag kan een belangrijke rol spelen bij het invullen van de competenties in dit dossier.

Netwerken

Verder is de docentendag een goede mogelijkheid om te netwerken: als docenten VO onderling, maar ook tussen docenten en de TU/e. Samenwerking tussen het VO en de TU/e kan, gezien de ontwikkelingen binnen het onderwijs, voor beide partijen interessant zijn.

Meer informatie bij Paul Neuraij, aansluitingsdocent Technische Natuurkunde.

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Technische Universiteit Eindhoven

5612 AZ Eindhoven

Netherlands

Kaart bekijken

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen