Drakenbootfestival Helmond

Venster Acties

Drakenbootfestival Helmond

Spectaculaire race op het Helmonds Kanaal. Met prachtige drakenboten. Spannend en indrukwekkend evenement voor toeschouwers en deelnemers

Door Rotaryclub Helmond-Regio

Waar en wanneer

Datum en tijd

za. 10 jun. 2023 13:00 - zo. 11 jun. 2023 21:00 CEST

Locatie

Burgemeester Geukerspark, Kanaaldijk N.O. Havenweg 5707 CD Helmond Netherlands

Agenda

1:00 PM - 8:00 PM

Zaterdag: Drakenbootrace tussen 36 teams van bedrijven

8:00 PM - 12:00 AM (+1 dag)

Gezellige after-party in het Boathouse

11:00 AM - 6:00 PM

Zondag: Drakenbootrace tussen 36 teams: verenigingen en vriendengroepen

6:00 PM - 9:00 PM

Zondag: Gezellige after-party in het Boathouse

Over dit evenement

  • 1 dag 8 uren

Drakenbootfestival Helmond

Gratis toegang

Dit evenement is gratis toegankelijk. Open terrein, geen tickets nodig. Voorgaande edities mochten we zo'n 25.000 bezoekers verwelkomen. Tegen betaling zijn drankjes en versnaperingen verkrijgbaar. Je kunt een plekje aan het kanaal innemen, maar bezoekers zijn ook van harte welkom in het prachtig aangeklede Boathouse.

Wat is drakenbootracen

De eerste Helmondse drakenbootraces in 2015, 2016, 2017, 2018 en 1019 waren een groot succes. Ten gevolge van corona geen edities in 2020 en 2021. Maar in 2022 stond het kanaal in het centrum van Helmond weer in het teken van deze sportieve krachtmeting op het water. Volgens eeuwenoude Chinese tradities strijden origineel uitgedoste teams tegen elkaar in echte drakenboten. Tromgeroffel bepaalt de snelheid en supporters moedigen hun team aan: een spannend en kleurrijk spektakel! Op zaterdag peddelen de teams van bedrijven uit Helmond en de regio. Op zondag is het de beurt aan verenigingen en clubs. Het parcours van de races is 250 meter lang en ligt tussen het Havenplein en Keyserinnedael. Elke vijf minuten staan twee teams aan de start die in ongeveer anderhalve minuut van start naar finish races.

Teamsport

Een drakenboot team bestaat uit 16 peddelaars en een trommelaar. De trommelaar zit op de voorste punt van de boot en geeft met ferme slagen op de trom het tempo aan. Het tempo en ritme van het peddelen wordt overgenomen door de voorste 2 peddelaars; de andere peddelaars moeten dit ritme volgen. De organisatie zorgt op elke boot voor een ervaren stuurman of -vrouw die achter op de boot staat en het team instrueert en begeleidt. Het gelijktijdig insteken van de peddels en kracht bepaalt de snelheid. Dat maakt het drakenbootvaren tot een echte teamsport: samenwerking is essentieel!

Over de organisator

Georganiseerd door
Rotaryclub Helmond-Regio